keratoconus

Tisztelt Doktornô

Keratoconus szembetegségem van

Mi a véleménye a cross linking beavatkozásról? nekem ugyanis eszt javasolták, utána pedig valamilyen gyürü beültetést.

Meg lehet a keratoconuszt álitani mütét nélkül? Milyen életmódbeli dolgokra kell odafigyelni hogy ez a betegség ne haladjon tovább?

Köszönöm

 

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Mészáros Lajos válasza keratoconus témában

Tisztelt kérdező! A Keratoconus betegség során - amint biztosan tájékoztatták már - a szaruhártya szerkezetének átépüléséről, kollagén rostok kapcsolódásának módosulásáról, "kiboltosulásáról", következményes elvékonyodásáról van szó. Többféle kezelési lehetőség ismert, mely alapvetően a kialakult keratoconus mértékétől függ - ezért is nagyon fontos a stádium beosztás. Valóban a műtét jelenti a véleges megoldást, de a korai stádiumokban még lehetőség van a kontaktlencse (kemény-félkemény) viselésére. Bizonyos fázison túl, amikor már nagyon billeg, instabil a lencse akkor más kezelési módot kell választani. Érdemes a UV-kollagén-crosslinking (CXL) terápiát megpróbálni, mely során riboflavinnal történő "előkezelést" követően UVA sugárzással a szaruhártya középső részén (7, 5 mm) a kollagén rostok között keresztkötéseket (cross-linking) hoznak létre. A keresztkötések hatására a szaruhártya stabilabbá válik, lassul a folyamat előre haladása. Ezt követően az elődomborodó szaruhártyába körbe valóban be lehet ültetni egy gyűrűt, melynek segítségével a szaruhártya lelapítható. Így megváltozik a törőerő. További kezelési lehetőség a szaruhártya teljes vastagságát érintő árültetés, mely során a donor, ép szaruhártya veszi át a saját funkcióját. Az életmódbeli javaslatot illetően a műtétet végzők tudnak legpontosabban felvilágosítást adni.

Kérdés: 2010. április 11., 17:08; Megválaszolva: 2010. április 11., 17:08
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Keratoconus
Tisztelt Cím! Idén kétszer cseréltem szemüveget, ezért egy átfogó vizsgálatnak vetettek alá.Ez tartalmazta a szemészeti vizsgálatokat plusz VEP...
Keratokconus
most diagnosztizálták ezt a betegségemet milyjen alternatív gyógymódja lehet a látás javítására mert a kontakt lencsét nem birom a szemüveget nem...
Keratoconus vagy szemszárazság?
Kedves doktor! Szemszárazságot állapítottak meg nálam, de sanos nem használnak a cseppek, mert rengeteg hámsejt vagy szaruhártya válik le..éjjel ha...
Baba szem duzzanat
Tisztelt Doktor Úr! Kérdésem lenne fél éves gyermek esetében hogy a képen látható szem alatti duzzanatot mi okozza.? Csak a bal szem. Reggeli...
Szemvizsgálat eredménye
Tisztelt Dr, Cserháti Zoltán! Szemvizsgálat leletének értelmezésében kérném szíves segítségét. A bal szemem teljesen ép, de a jobb oldalinál...