Jégárpa

Tisztelt Doktor Úr/ Nő! A panaszaim 3 éve jelentkeztek, amikor mindkét szememen megjelentek jégárpák, amit a szemészeten el is távolítottak sebészí úton, legalább 3-szor volt már ilyen műtétem, a 3 év alatt. Azóta már többször ismételten kijöttek az árpák a szememen, volt, hogy egyszerre 2-3 is volt, mindkét szememen, ezek a műtétek után, magától elmúltak 1-2 hónap alatt. Az utóbbi fél-háromnegyed évben szerencsére már nem jött ki, talán azért is, mert odafigyeltem, hogy ne nyúljak kézzel a szememhez. Szokásom, hogy dörzsölgetem, illetve fogdosom a szemem, mert sokszor könnyezik, viszket. Kb. két hete ismét lett két belső árpám az egyik szemem felső szemhéján. A minap olvastam, hogy a visszatérő árpa esetleg daganat is lehet, mert gyakran összetévesztik őket egymással. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint lehet daganat is, még akkor is, ha a műtét után jelentkező jégárpáim maguktól elmúltak 1-2 hónap alatt (gondolom a daganat nem múlik el magától), illetve, hogy már fél-háromnegyed éve nem is volt árpám? A mostani árpáim közül az egyik a felső szemhéjam alatt van egészen belül, ahol a hajlat van, eléggé nagy a duzzanat, ez kb. egy hete nőtt a szemem alá, ez is árpa lehet? Eléggé fáj, mivel olyan helyen van. Válaszát előre is köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza jégárpa témában

Tisztelt kérdező! A daganatos elváltozás lehetősége akkor vetődik fel, ha ugyanazon a helyen újra és újra megjelenik az árpa, illetve sosem múlik el teljesen. Ha nyom nélkül megszűnik, akkor az nem jellegzetes a daganatra. Az ismétlődő árpák - a higiénés dolgokon túl - jellegzetesen gyakrabban fordulnak elő cukorbetegekben. Ezért érdemes vércukor vizsgálatot is elvégeztetni. A szemhéj szélén nyíló mirigyek kivezetőcsövei hosszúak is lehetnek és előfordul, - bár nagyon ritka -, hogy a távolabbi részei gyulladnak be. Ilyenkor szinte a kötőhártya áthajlásában jelentkezhet a duzzanat. Minél hamarabb kezelni kellene - párakötéssel, kenőccsel cseppel és ha szükséges szájon át szedett antibiotikummal. Ha elkerülhetetlen sajnos megnyitás a következő lépés. Érdemes figyelni a helyét, megszűnik-e teljesen vagy kiújul-e.Üdvözlettel.

WEBBeteg szakértő
Dr. Papp Júlia, szemész
Megválaszolva: 2009. július 14.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Jégárpa terhesség alat
Tisztelt Doktor Úr! 11 hetes kismama vagyok. Már írtam Önnek a problémámmal kapcsolatban. Jégárpa van a szememen május óta. Elmentem személyesen egy szemész...
Jégárpa műtét utáni ödéma
Tisztelt Doktor Úr! Ma volt jégárpa műtétem a bal felső szemhéjamon. Az normális hogy a kötés levétel után, a bal felső szemhéjam hurkásra dagadt, felnyomja a...
-Jégárpa
Tisztelt doktornő/úr! Június elején a jobb szemhéjamon megjelent egy árpa. Kaptam rá tobradex szemkenőcsöt illetve Oftaquix szemcseppet. Három hét elteltével...
Jégárpa műtét elkerülés
Kedves Doktornő! A szemészeten jégárpát állapítottak meg a jobb szememen. A szemhéj alsó külső részén van egy a kezdetektől fájdalmatlan rizsszem nagyságú...
Torz látás retinaműtét után
Tisztelt Doktor úr! Véleményét szeretném kérni a következőben: Bal szemem: lágy kontaktlencse viselése mellett korrigált szem (-0,25D, -1,75 kontaklencse)...
Pupillaméretben különbség
Tisztelt Doktor Úr! Kb. egy hónappal ezelőtt vettem észre, a fürdőszobában, hogy a jobb pupillám kicsit nagyobb a balnál. Ez csak bizonyos fényviszonyok...