Jégárpa

Tisztelt Doktor Úr/ Nő! A panaszaim 3 éve jelentkeztek, amikor mindkét szememen megjelentek jégárpák, amit a szemészeten el is távolítottak sebészí úton, legalább 3-szor volt már ilyen műtétem, a 3 év alatt. Azóta már többször ismételten kijöttek az árpák a szememen, volt, hogy egyszerre 2-3 is volt, mindkét szememen, ezek a műtétek után, magától elmúltak 1-2 hónap alatt. Az utóbbi fél-háromnegyed évben szerencsére már nem jött ki, talán azért is, mert odafigyeltem, hogy ne nyúljak kézzel a szememhez. Szokásom, hogy dörzsölgetem, illetve fogdosom a szemem, mert sokszor könnyezik, viszket. Kb. két hete ismét lett két belső árpám az egyik szemem felső szemhéján. A minap olvastam, hogy a visszatérő árpa esetleg daganat is lehet, mert gyakran összetévesztik őket egymással. A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint lehet daganat is, még akkor is, ha a műtét után jelentkező jégárpáim maguktól elmúltak 1-2 hónap alatt (gondolom a daganat nem múlik el magától) , illetve, hogy már fél-háromnegyed éve nem is volt árpám? A mostani árpáim közül az egyik a felső szemhéjam alatt van egészen belül, ahol a hajlat van, eléggé nagy a duzzanat, ez kb. egy hete nőtt a szemem alá, ez is árpa lehet? Eléggé fáj, mivel olyan helyen van. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza jégárpa témában

Tisztelt kérdező!

A daganatos elváltozás lehetősége akkor vetődik fel, ha ugyanazon a helyen újra és újra megjelenik az árpa, illetve sosem múlik el teljesen. Ha nyom nélkül megszűnik, akkor az nem jellegzetes a daganatra.

Az ismétlődő árpák - a higiénés dolgokon túl - jellegzetesen gyakrabban fordulnak elő cukorbetegekben. Ezért érdemes vércukor vizsgálatot is elvégeztetni.

A szemhéj szélén nyíló mirigyek kivezetőcsövei hosszúak is lehetnek és előfordul, - bár nagyon ritka - hogy a távolabbi részei gyulladnak be. Ilyenkor szinte a kötőhártya áthajlásában jelentkezhet a duzzanat. Minél hamarabb kezelni kellene - párakötéssel, kenőccsel cseppel és ha szükséges szájon át szedett antibiotikummal. Ha elkerülhetetlen sajnos megnyitás a következő lépés.

Érdemes figyelni a helyét, megszűnik-e teljesen vagy kiújul-e.Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Dr. Papp Júlia, szemész
Kérdés: 2009. július 14., 09:17; Megválaszolva: 2009. július 14., 09:17
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok