Pupilla tágító

Jó napot! Az egyik ismerősöm mesélte, hogy neki a szemorvos mindig tágítja a pupilláját a szemvizsgálat előtt, ahová én járok (magánba) ott pedig nincs tágítás. Ezen gondolkodtunk, hogy ez most miért lehet? A magánba jobbak a műszerek és ott nem kell emiatt tágítani? Vagy mindenképen fontos a tágítás az alapos vizsgálathoz? Ha igen, mennyivel több az információ a tágítás során? Mese

WEBBeteg szakértő válasza szemtágítás témában

Tisztelt kérdező! A szembogár tágítása sokat könnyít, gyorsít, egyszerűsít a szemészeti vizsgálaton. Gyakorlattal, jó műszerekkel szűk pupilla mellett is ugyanúgy meg lehet vizsgálni a szemet. Ilyenkor a beteg tekint különböző irányokba, így válik láthatóvá az ideghártya széli része - emiatt a vizsgálat időigényesebb, hosszadalmasabb. Ugyanakkor tudni kell, hogy vannak bizonyos szemészeti betegségek amelyek az ideghártya széli részén jelentkeznek - ilyenkor kötelező legalább egyszer megtágítani a szembogarat a vizsgálathoz.  Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 07.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Makula, deregenácó
Szemvizsgálat alkalmával az alábbi diagnózist kaptam: (fárad a szemem, olykor homályosabban látok) AR: 0,25-0,25 125 -0,25 118 Érz. után IOP 18/17 Hgmm...
Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?
Homályos látás szemüveggel
Látásromlás szemvizsgálat után
Tisztelt Doktor Úr! Szemészeti vizsgálat során, a Quadraspericus lencsés vizsgálatnál, nagyon erős fénnyel világítottak a szemembe. Azóta valamelyest romlott...
Magas szemnyomás és ocularis...
Tisztelt Doktor Úr! Kb 7 éve volt lézeres szemműtétem (PRK) látásjavító, ekkor a előzetes vizsgálaton fény, derült, hogy magasabb a szemnyomásom kb 24 re...