Szem megnyomása

Kedves Doktornő!

1, 5 hónapja jártam szemvvizsgálaton, mert nagyon ritkán, talán eddig 2* úgy láttam, mintha kint villámlana. A két villanás között hónapok múltak el, de mivel babát szerettünk volna, ki akartam zárni, hogy nincs-e komoly baj. A szemorvos jelölt pupilla tágítás után hármas tükör vizsgálatot csinált, ami után nagyon rosszul lettem. Leesett a vizsgálat közben valami papír, amiért ő lehajolt és közben nagyon éreztem, hogy nyomja a szemem. A vizsgálat után 2-3 hétig szédültem, a fejem pedig azóta is minden nap fáj, a szememet is érzem, hogy fáj. Nekem mindig szinte hófehér volt a szemfehérjém, most pedig sok helyütt látok bevérzett ereket. Elmentem egy másik szemorvoshoz, aki azt mondta, hogy ha megnyomják a szemet a vizsgálat közben, akkor lehetnek ilyen tünetek, de kb. 2-3 hétig, de mivel nekem 1, 5 hónapja tart, ezért ebből kifolyólag már nem fájhat a fejem és keressek fel neurológust. Egyébként ez a szemész szemnyomást nézett és pupillatágítás nélkül bevilágított, eltérést nem talált. Neurológusnál még nem volt vizsgálat, de akivel beszéltem ő azt mondta, hogy a szem megnyomása a szem traumája és a fejfájás csak melléktünetként lehet (mellesleg nekem is csak azóta fáj a fejem) . Nagyon kétségbe vagyok esve, rettegek, hogy a fejfájás már végleg megmarad. Nagyon sok kérdésem van és szeretnék válaszokat kapni, hogy megnyugodjak.. Az erős szemnyomás mit okozhat a szemben? Vajon a szemnyomás utáni trauma ki tudja magát "javítani", vagy újabb beavatkozás szükséges? Ön mit tenne a helyemben? Kérem magyarázza el nekem részletesen, hogy mitől lehet ez.

Üdvözlettel: Emese

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szem megnyomása témában

Tisztelt kérdező!

Fiatal szervezetben (de még idősebb korban is) a szem természetes úton, magától tehát külső beavatkozás nélkül regenerálódik. A "műszeres" nyomás szerencsére egyenletes - tehát nem hirtelen ütés érte a szemet.

A szem egyenletes nyomása egyébként a korábbi gyakorlatban a műtéti előkészítés része volt: érzéstelenítő injekció adása a szem alá ill. mögé, majd úgynevezett kompresszorral a szemnyomás értékétől függően adott nyomással (kb. 50 Hgmm) egyenletesen kb. 10 percig nyomtuk a szemet. Ilyenkor fokozottan kellett a betegre figyelni, mert a szem megnyomása az agyidegek révén vegetatív tüneteket - szívdobogás érzés, hányinger, vérnyomás leesés, szédülés stb. okozhat az arra érzékenyekben. A nyomással a cél a műtét idejére lecsökkenteni a szemnyomást. A szem maradványtünet nélkül, teljes mértékben regenerálódott.

Ha a szemnyomás a normális tartományban van, akkor ennyi idő után mindenképpen rendeződni kellett volna a fejfájás, ha szemészeti eredetű. Mindenképpen minél hamarabb neurológiai kivizsgálás kellene, vérnyomás mérés stb. hogy az egyéb okot kizárják.

 Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Dr. Papp Júlia, szemész
Kérdés: 2009. július 08., 10:13; Megválaszolva: 2009. július 08., 10:13
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Alsó szemhéj hámlás, bőrpír...
Tisztelt Dr. Cserháti Zoltán! Van egy visszatérő problémám, mely hosszas megfigyelés alapján sem köthető időszakhoz, életvitelhez...
Látás zavar
Tisztelt Doktor Úr, Az esetre csak erősebb fényben leszek figyelmes, gyengébb fényviszonyok mellett fel sem tűnik. Számomra halványan / gyengén...
Szemfenék ödémája
Tisztelt Doktorúr! Hétvége óta tapasztalom a következő jelenséget a bal szememben, ami egy vízszerű hullámzó látást eredményez a látómezőm...
Mit jelent ha egy folt van a szememben?
Hónapokkal ezelőtt alakult ki egy szürke volt szerű a szememben, olyan 6 és 7 óra között, van hogy zavar, de van hogy nem és nem tudom mit csináljak...
Nevanac szemcsepp
A szemklinikai vizsgálat megállapitotta, hogy időskori AMD - sárgafolt és hátsófal sorvadásom van. Kezeléskéntanti VEGH inje4kciózást terveztek be....