Krónikus kőtőhártygyulladás

Tisztelt Orvosszakértő! A kérdésem a következő: krónikus kötőhártya gyulladást állapított meg a szemorvosom. Szemváladék vizsgálat nem mutatott ki se vírusos, sem pedig baktériumos fertőzést. A szemet kenő könnytermelésem csökkent, ezért Flucon szemcseppet írt fel, majd Humalac B műkönny használatát. Ezt a párosítást, már többször ismételtük, de eredmény nélkül, közben látásom is romlott. A bal szememmel közelre aránylag jól látok, de távolra csak homályosan és a szemhéjam állandóan duzzadt. A jobb szememmel távolra jól látok, közelre csak homályosan. Fürdéskor a sima víz csípi a szemem. A szem vizsgálatom alkalmával nem találtak semmit, azt mondták, hogy a szememnek nincs baja, de ezek a panaszok továbbra is fenn állnak már 1 teljes éve. Válaszát előre is köszönöm köszönöm. Tisztelettel: Csábi Béla

WEBBeteg szakértő válasza kötőhártyagyulladás témában

Tisztelt kérdező! Hasonló krónikus szemgyulladás esetén, amikor a könny is kevesebb - szinte minden, amint Ön is írta a tiszta víz is csípi a szemet. Ilyenkor valószínű, hogy a szemhéjszélen lévő lipidtermelő mirigyek nem működnek megfelelően. Érdemes lenne más, kissé viszkózusabb szemgélre vagy kenőcsre váltani pl. Vidisic gél vagy Systane csepp. Bár a kötőhártya váladékból nem tenyészett kis semmilyen kórokozó meg lehetne próbálni esténként kissé zsírosabb, tápláló antibiotikumos szemkenőccsel bekenni a a szemhéj szélét. Reggel a gél használata előtt langyos vizzel lemosni a szemeket. A látásélességet minimálisan befolyásolja ez az elváltozás. Enyhe homályos látás jelentkezhet, amikor könnyfilm felszakadozik, vagy röviddel a szemcsepp használata után.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 24.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Begyulladt szem
Jònapot begyulladt a szemem vörös, ma reggelre összeragadt fényre nagyon érzékeny. Háziorvosi ügyelet ajánlására Oftaquix 5mg szemcsés, és cornere fel...
Hüvelyváladák került a szembe
Tisztelt Doktor Úr. Hüvelyváladék került a szemembe, amit csak másfél órával az eset után tudtam kimosni. Egyenlőre nincs panaszom. Nem gyulladt be, nem...
Szemgyulladás
Tisztelt Doktor Úr! Szemgyulladás témakörben szeretnék érdeklődni. Begyulladt az egyik szemem, talán túlzott monitor használattól. (most nem nézek monitort és...
Sminkallergia által kiváltott...
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Nemrég jártam allergológusnál, aki megállapította, hogy sminkekben, kozmetikumokban megtalálható 2 alapvető összetevőre...
Vírusfertőzés után nem múlt el a...
Karácsony előtt volt egy vírus fertőzésem (köhögés, fejfájás, orrfolyás, rossz közérzet, szédülés stb.) és akkor mind a két szemem alsó része nagyon...
A gyógyszer ronthat a helyzeten?
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Garazone szemcseppet írt fel az orvos kötőhártyagyulladásra (váladék van a szememen, ami maró érzést ad, és időnként rosszul...