Krónikus kőtőhártygyulladás

Tisztelt Orvosszakértő! A kérdésem a következő: krónikus kötőhártya gyulladást állapított meg a szemorvosom. Szemváladék vizsgálat nem mutatott ki se vírusos, sem pedig baktériumos fertőzést. A szemet kenő könnytermelésem csökkent, ezért Flucon szemcseppet írt fel, majd Humalac B műkönny használatát. Ezt a párosítást, már többször ismételtük, de eredmény nélkül, közben látásom is romlott. A bal szememmel közelre aránylag jól látok, de távolra csak homályosan és a szemhéjam állandóan duzzadt. A jobb szememmel távolra jól látok, közelre csak homályosan. Fürdéskor a sima víz csípi a szemem. A szem vizsgálatom alkalmával nem találtak semmit, azt mondták, hogy a szememnek nincs baja, de ezek a panaszok továbbra is fenn állnak már 1 teljes éve. Válaszát előre is köszönöm köszönöm. Tisztelettel: Csábi Béla

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza kötőhártyagyulladás témában

Tisztelt kérdező!

Hasonló krónikus szemgyulladás esetén amikor a könny is kevesebb - szinte minden, amint Ön is írta a tiszta víz is csípi a szemet. Ilyenkor valószínű, hogy a szemhéjszélen lévő lipidtermelő mirigyek nem működnek megfelelően. Érdemes lenne más, kissé viszkózusabb szemgélre vagy kenőcsre váltani pl. Vidisic gél vagy Systane csepp. Bár a kötőhártya váladékból nem tenyészett kis semmilyen kórokozó meg lehetne próbálni esténként kissé zsírosabb, tápláló antibiotikumos szemkenőccsel bekenni a a szemhéj szélét. Reggel a gél használata előtt langyos vizzel lemosni a szemeket.

A látásélességet minimálisan befolyásolja ez az elváltozás. Enyhe homályos látás jelentkezhet amikor könnyfilm felszakadozik, vagy röviddel a szemcsepp használata után.Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Dr. Papp Júlia, szemész
Kérdés: 2009. június 24., 08:57; Megválaszolva: 2009. június 24., 08:57
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák