Homályos úszó pontok-foltok, "csillagok"

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Egy ideje megjelent néhány homályos pont-folt a látóteremben, melyekre nem tudok konkrétan ránézni, mert elúsznak, ahogy mozgatom a szemem. Úgy tudnám leírni, mintha valamilyen kosz, vízcsepp lenne a szemüvegemen, de homályosan és "távolabban". Inkább világos felületen látom. Például ha felnézek az égre. Ekkor ugráló fényes pontokat is látok (sokat), mintha beütöttem volna a fejem. Ez utóbbit csak akkor látom, ha az égre, vagy nagyon világos felületre nézek.

A homályos pontok, foltok ha egy helyre nézek folyamatosan, akkor eltűnnek, de ha mozdítom a szemem, akkor "úsznak" tovább. Egyetemista vagyok, például előadásokon ha nézem egy ideig a táblát, utána pedig ránézek a füzetemre, akkor látom a foltokat mozdulni.

Nem zavar a látásban, inkább idegesítő/aggasztó. Elég sokat kell számítógép előtt ülnöm, nem tudom ennek van-e köze a dologhoz.

Egyeztettem időpontot szemorvossal, hisz mégicsak az a dolgok rendje, de csak néhány hét múlva tudnék menni, és aggaszt a dolog. Ha komoly, akkor valahogy megoldom, hogy hamarabb mehessek.

Előre is köszönöm a válaszát, és elnézést, ha túl hosszú voltam!

 

WEBBeteg szakértő válasza úszó foltok témában

Tisztelt kérdező! Köszönöm a részletes levelet., Amint leírta a panaszok, tünetek jellegzetesen az üvegtestben megjelenő homályokra jellemzőek. Ezek általában ártalmatlan elváltozások, melyek szinte mindenkit érintenek előbb utóbb. A fokozott megterhelés, esetleg kávéfogyasztás, kevés folyadék és vitamin bevitel is fokozhatja a, mennyiségüket. Több pihenés, bő folyadékfogyasztás és vitaminok javasoltak. (Erre nem tért ugyan ki, de a rövidlátók között is gyakoribb ez az elváltozás.) Ez a kórkép igazából nem sürgető, ha más panasz nincs akkor elegendő a megbeszélt néhány hét múlvai időpont.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. június 19.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?
Homályos látás szemüveggel
Látásromlás szemvizsgálat után
Tisztelt Doktor Úr! Szemészeti vizsgálat során, a Quadraspericus lencsés vizsgálatnál, nagyon erős fénnyel világítottak a szemembe. Azóta valamelyest romlott...
Magas szemnyomás és ocularis...
Tisztelt Doktor Úr! Kb 7 éve volt lézeres szemműtétem (PRK) látásjavító, ekkor a előzetes vizsgálaton fény, derült, hogy magasabb a szemnyomásom kb 24 re...
Szemszárazság kérdés
Tisztelt Doktor Úr! A kétfajta szemszárazsággal kapcsolatos kérdésre szeretnék visszakérdezni. Említette, hogy lehet a pajzsmirigy vagy inzulin betegség...