• Szemprobléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő,

        Én fordultam már önhöz a negatív utókép problémám miatt, amire ezúton is köszönöm válaszát. Egy másik problémát viszont elfelejtettem megkérdezni. Körbelül fél éve vannak úszkáló homályaim, legalábbis azóta észlelem őket. Viszont ezzel egyidőben jelentkezett egy olyan probléma is, amiről általában megfelejtkezem, de néha mégis eszembe jut amikor észlelem. Ha párhuzamos vonalakra (pl csíkos ing), vagy a tv képernyőre nézek, a látóterem közepén nem veszek észre változást, de a látóteremben ezek a vonalak többször is enyhén, de furcsán törnek meg. Gondolom az átlátszó homályok kikerülve a látóterem közponjából okozhatnak ilyesmit, mivel azok is kicsit megtörik a fényt, de a dolog azért aggaszt mert két nagyon vékonyvonalszerüséget is látok ilyenkor, ami viszont mindig ugyanott jelentkezik a látóteremben. Ezt a kettőt égre nézve is csak nagyon koncentrálva látom , és ugy néznek ki, mint ezek az apró pöttyök (ami azthiszem a retina vérkeringése), csak mint ha egy sorban mozognának egymás mögött. Sajnos nem tudom másképp leírni. Érdekes módon csak akkor észlelem amikor tv-t nézem, vagy ha csíkos felületre nézek, de a számítógép kijelzőjén is látható, ha nagyon koncentrálok,  1 méterről még nem feltűnő, de 2-3 méterrő már az.Lehet e ez "nem úszkáló homály", vagy retina probléma? Esetleg szaruhártya? Nem érte sérülés a szememet, épp csak rövidlátó vagyok, és a probléma óta többször is voltam szemésznél réslámpás és egyszer 3-as tükör vizsgálaton is, de a problémát mindig elfelejtettem megemlíteni, mert a homályok rosszabbodása miatt jártam ott. Valamint szeretném megkérdezni , hogy a szem fokozott igénybevétele(tanulás-egyetem) miatt érdemes e valamilyen "szem" vitamint szedni a szem regenerálódását elősegítendő, mivel az útóképek is a tartós terhelés után növekedtek egy kicsit.

        Elnézést kérek a hosszú levélért, és válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a úszóhomály témában

        Tisztelt kérdező!

        Először is érdemes kimondottan szemészeti vitamin készítményeket szedni - ha nem is folyamatosan, de kúraszerűen főleg a megterhelő időszakokban. Aki rövidlátó annak természetesen az üvegtestje is módosul, könnyebben válik töredezetté, keletkezhetnek benne úgynevezett elfolyósodások, üregek. Ezek felülete törheti a fényt, okozhat torzulást. Ezek a finom torzulások akkor válnak feltűnővé, ha finom vonalakat csíkokat figyel az ember. A finom vékony vonalak valószínűleg az üregek határfala lehet. Ezek idővel módosulnak, összefolynak stb. Az átépüléssel gyakran megszűnnek.

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-18 15:57:45; Megválaszolva: 2011. október 03., 09:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés