Szem-villámlás

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

A bal szememmel fényfelvillanásokat láttam tegnapelőtt (kedd, 21-e) este. Másnap reggel még mindig láttam a fényfelvillanásokat, így elmentem szemorvoshoz. Kitágították mindkét pupillámat, és megnézte az orvos a szememet. Azt mondta, hogy az üvegtest kezd póhálószerűen elfolyósodni, ez teljesen normális, ne foglalkozzam vele. Kérdezni akartam a továbbiakról: következmények, megelőzés, de elküldött, hogy még sok dolga van.

A kezelőlapomra írta:  
Schirmer: 3-4 mm/ 5 perc
Tnk: 13-13 Hgmm
R1 mko békés elülső szegmentum
1-1 cs M+N ou. 11: 05
Mko. kezdődő maghomály
Fu: mko az üvegtest pókhálószerűen elfolyósodott, bal o. a papilla előtt úszkáló homály, mko. éles határú, jó színű papilla, szabályos lefutású erek, ép macula, körben ép periféria, atrophia, tractio nem látható.

Tegnap a délelőtt az orvossal telt el. Délután, este fájt a bal szemem, de nem láttam fényfelvillanásokat.

Ma délelőtt még kicsit fájt a szemem, kicsit váladékozott. Most este megint látok fényfelvillanásokat, de ritkábban, mint tegnapelőtt.

Tudomásom szerint nincs semmilyen belgyógyászati betegségem (cukorbaj, magasvérnyomás, stb) . A net-en azt olvastam, hogy retina-szakadás, -leválás esetén van ilyen tünet, és műtéttel, lézerrel gyógyítják, látáscsökkenést, vakságot okozhat.

Nem szeretem, ha valami "nem normális" tünet esetén azt mondja az orvos, hogy az normális.

Szeretném tudni, hogy mitől keletkezhet ez a leválás, az elfolyósodás. Lehet-e valamivel megelőzni: pl. ne emeljek, ne hajolgassak, egyek több A vitamint,..., ne egyek: ..., ne számítógépezzek annyit, stb.
Meddig lesz még ez az állapot, hogy hol villan - hol homályosan látok. 
Nem szeretnék műtétet, de életviteli tanácsot és prognózist igen.

Kérem, legyen szíves tájékoztatni.

Köszönettel

Simon Éva

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza fényvillanások látása témában

Tisztelt kérdező!

A fényfelvillanások hátterét minden esetben ki kell vizsgálni, mert valóban ritkán ugyan de az ideghártya leválás állhat a tünetek hátterében. Az szakmai előírások szerint megtörtént a pupilla megtágítása és a szemfenék, az ideghártya alapos vizsgálata.

Az üvegtest elfolyósodása, szerkezetének megváltozása sajnos természetes folyamat része. A kötőszövetek a szervezetben mindenütt átépülnek, változik a víztartalmuk stb. A szerkezet megváltozásával, a gél bizonyos helyeken elfolyósodik és így üregek keletkeznek. Szemmozgásra, testhelyzet változásra a fizika szabályai szerint mozdulnak el. Tehetetlenségük miatt kis húzást gyakorolhatnak az ideghártyára. Az új helyzethez idő kell, míg hozzá szokik a szervezet. További átépüléssel az elfolyósodás egyenletesebbé válik, a panaszok csökkennek.

A folyamatot lassítani lehet, megállítani nem: bő folyadék és vitamin (főleg C vit., A vit.) fogyasztás valamint az ideghártya regenerálódását segítő vitamin és ásványanyag komplex szedése segíthet. Fontos az étrend kiegészítők összetevőinek áttanulmányozása, mert a napi dózist figyelembe kell venni a zsírban oldódó - pl. A vitamin - vitaminok bevitelénél.

Ha jellegzetesen féloldaliak a tünetek akkor felvetődik még esetlegesen az azonos oldali nyaki erek szűkülete, elváltozása miatti átmeneti keringési zavar is. Érdemes lenne ilyen irányba is megvizsgáltatni saját magunk megnyugtatására.Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész

Kérdés: 2009. április 28., 08:54; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 06:12
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák