• Szemsüllyedés 2.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Papp Júlia!

        A szememel kapcsolatos félelmemre reagált némi kérdéssel, melyre a válaszom a következő: a szemmozgatásommal nem éreztem különbséget, sem elváltozást, a szemromlásom -2 dioptriával van korrigálva a pure base kontaktlencse segítségével havi alkalmassággal. A kontaklencsét megfelelően tárolom és kényelmesnek bizonyult eddigi viselése során. A szemhéjam feszessége megromlott, kitágult és tapintásra is észlelhető ez az elváltozás. Nem tudom mely további betegségre utalt kérdésében. A szememmel kapcsolatosan másról nem tudok, vörösödésre nincs panasz, nedvessége is megfelelő volt egy közeli vizsgálat során. Előző levelemben nem említettem hogy régebben kaptam egy nem megfelelőnek bizonyult kontaktlencsét mely túlságosan is szoros volt és minden helyzetben szúrta a szemem, ezért túl sokat fájt és viszketett is egyben, melynek következtében sokat kellett dörzsölnöm is, azóta éreztem hogy fokozatosan beljebb van a szemgolyóm. Erős pollen allergiám van, gyógyszert szedek. A jelenlegi kontaktlencse használata óta nincsnek viszketési panaszaim. Nem használok műkönnyet, sem szemcseppeket. Létezik efajta szemromlás mint az itt leírtak? Hogyan nyerhetem vissza eredeti formáját, keménységét, és boltívét? Szemműtétet terveztem a kontaktlencse elhagyása érdekében, de attól tartok ez a beavatkozás már nem elérhető a fellépő probléma miatt.

        Remélem tudtam segíteni válaszaimmal a diagnosztizáláshoz.

        Köszönöm eddigi közreműködését és várom újbóli segítségét!

        Tisztelettel: F.E.

        WEBBeteg szakértő válasza a szemgolyó témában

        Tisztelt kérdező!


        Nagyon sokat segített. Látatlanban először +-os, távollátó látászavar vetődött fel bennem, de ez tisztázódott. Szerencsére a kontaktlencse jó ill. szorosabb illeszkedése "csak" a kötőhártya és szaruhártya felületét érinti. Amint Ön írja ez az új lencse nem okoz panaszt, kényelmes, nincs irritáció. A szemgödri zsírszövetet általában nem befolyásolja.
        Első lépésben a szemgödör állapotát, a szem benne elfoglalt helyét és a környező szöveteket lenne érdemes megvizsgálni. Hertel ophthalmometerrel - műszer melyet a szemgödör külső csontos széléhez érintve a szemgolyó pontos helyét lehet megállapítani. Ez segít abban, hogy a szemgolyó optimális helyen van és a körülötte lévő "párnázó" szövetek csökkentek-e. Fontos még a szemgödri ultrahang is, összevetni a két oldalt.
        A háttérben álló betegségek közül pl. autoimmun, pajzsmirigy betegségre gondoltam, mert ezek befolyásolhatják az itt található szövetek mennyiségét. Ha még mindig nem derül fény az okra ritka esetben még szövettani biopszia, mintavétel is szóba jöhet.
        Végső esetként, ha nem igazolódik betegség, hanem az életkorral járó természetes zsír és kötőszövet átalakulásról, tónusváltozásról van szó jöhet szóba  plasztikai műtét. Akár a laza lecsüngő szemhéjról, akár a szemgödri szövetpótló "párnácskáról" van szó.

        (A választ inkább csak támpontnak szerettem volna szánni, mert vizsgálat nélkül igazán érdemben nem tudok mondani pontosabbat mondani, a sötétben tapogatózom.)

         

        Üdvözlettel: Dr. Papp Júlia, szemész


        Dr. Papp Júlia, szemész
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-16 10:49:26; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 11:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: