• Hónapok óta vörös, eres szem - Mi okozza?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Három hónapja tartósan be van gyulladva a szemem. Nem fáj, nem váladékozik, de folyamatosan vörös, eres. A szemészeten azt mondták, hogy nem a szememmel van baj, hanem valahonnan áthúzódhatott egy gyulladás. Mi lehet az oka?

        WEBBeteg szakértő válasza a gyulladt szem témában

        A tartós 3 hónapja fennálló váladékmentes gyulladt szem hátterében néha nagyon egyszerű ok is megbújhat: nincs elég könny, száraz a szem. Ellenőriztetni kell, nincs-e szükség szemüvegre, mert az erőltetés is vörösséget okozhat. Fontos a szemnyomás ellenőrzése is, mert a zöldhályog is okozhat fájdalmatlan, vörös szemet.

        Ha a szemészeti vizsgálatokkal ezeket mind kizártuk azután érkeztünk el a "góckutatáshoz", amikor feltételezhető, hogy a szervezetben fennálló lappangó gyulladás vált ki szemészeti gyulladást. Leggyakrabban fogászati eltérés, fül-orr-gégészeti elváltozás, nőgyógyászati eltérés, ízületi folyamat, esetleg autoimmun betegség állhat a háttérben.

        Tehát fül-orr-gégészeti, nőgyógyászati, reumatológiai, immunológiai vizsgálatok javasoltak.
        Vérvétel is szükséges (szerológai vizsgálat): nagylabor, esetleges fertőzések esetén a kórokozók (vírus, baktérium) azonosítására.

        Fontos azonban tudni, hogy a legteljesebb kivizsgálást követően is az esetek 50 %-ban ismeretlen marad a kórok, marad a tüneti kezelés.

        Dr. Papp Júlia szemész


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-02-27 15:18:23; Megválaszolva: 2011. július 27., 12:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: