Szemárpa

Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy külső szemárpa esetén, mikor a szemhéjon található egy kis dudor, ami alig észrevehető, milyen módszerek vannak annak elmulasztására? Kaptam egy krémet (Tobrex) , amely annyira nem hozott változást, azt mondták az SZTK-ban, hogyha nem gyógyul meg 2-3 héten belül, akkor menjek visza és kitisztítják, de nem tudom, hogy ez pontosan mit jelent! Ha nem csinálok vele semmit, okoz maradandó károsodást később a szememnek? Válaszukat előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szemárpa témában

Tisztelt kérdező!

A szemhéj külső árpája a leírt stádiumban már valóban nem szokott meggyógyulni pusztán a kenőcs alkalmazásával. Ilyenkor amint írta is 2-3 hetes várakozást követően érdemes műtétileg kitisztítani. A beavatkozás kisműtétnek számít, Lidocain injekcióval érzéstelenítik a felső szemhéj adott részét. Egy kis kb. 2 mm-es seben keresztül a felgyülemlett váladékot, ami magától nem tudott kiürülni - teljes egészében kitisztogatják, áttörölik. Kötés kerül fel a szemre, amit érdemes estig fenntartani.

Ha nincs gyulladás a környezetében, csak kis göb tapintható akkor a kiújulástól, a begyulladástól kell tartani. Nagy valószínűséggel néhány héten belül kiújulhat, akkor már nem érdemes halogatni, mert minél többször tér vissza annál hegesebb lesz a szemhéj.

Tisztelettel: Dr. Papp Júlia szemész

 

Kérdés: 2008. november 26., 22:00; Megválaszolva: 2008. november 26., 22:00
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák