Hátsó üvegtesti határhártya leválás

Tisztelt Doktor úr, 2 éve van főként bal oldali kettős látásom, 15 éve üvegtesti homály Két hete jobb szemmel sötétben villanásokat észleltem, szemészet és neurológia vizsgált, VEP vizsgálat történt, bal oldali látóideg gyulladást véleményezett. Szemész doktornő jobb oldali látóideg laesio irányába kivizsgálást javasolt. A másik szemész doktor úr vizsgálat után azt írta, hogy "Vélemény: Panaszait jelenleg hátsó üvegtesti határhártya leválás okozza. Periférián szakadás jelenleg nem látható." Munkaköröm adminisztrátor, folyamatosan monitor előtt ülök, folyamatosan váltakozó, felugró ablakokkal dolgozom, töltögetem, írok bele, stb. Kérdésemre a doktor úr azt mondta, hogy dolgozhatok monitor előtt, próbáljam minél messzebbről, kezemmel is távol tartva, ez eléggé nehezen kivitelezhető. 1. Az a kérdésem, hogy a folyamatos számítógépes munka nem provokálja -e a szemet. 2. A másik kérdésem az, hogy a szakadás bármikor megtörténhet? lehet 2 hét, vagy 2 év, vagy lehet, hogy egyáltalán nem történik meg? 3. Ez függ a szem nem fizikai terhelésétől? 4. illetve ezzel a problémával meddig maradhatok táppénzen. Célom mindenképpen az, hogy visszatérjek a munkába ha már jól látok, beleértve azt, hogy pl. a közlekedés nem esik nehezemre, mint most, illetve ha nem nagy rizikó, hogy egész nap a monitoron ide-oda ugráló kis vonalakkal, pontokkal kell le -föl nézve "együtt dolgoznom". 5. A látásban várható javulás? C vitamin hasznos lehet? 6. Látóideg gyulladás egyelőre nincs kezelve, szemészhez vagy neurológushoz kell vele fordulni? Előre is köszönöm szépen a válaszait! Tisztelettel

Dr. Cserháti Zoltán válasza hátsó üvegtesti határhártya leválás témában

Kedves Hölgyem! Az Ön által feltett kérdésekre az alábbiakat válaszolnám: 1. Nem provokálja a szemészeti állapotát a monitor használat. 2. Amennyiben a jobb szemén a hátsó üvegtesti határhártya teljesen levált, akkor már nem történik retina szakadás, hiszen teljesen levált, nincs ami "húzná" a retinát. Azonban, léteznek részleges leválások is, ebben az esetben igen, történhet a későbbiekben retina szakadás. (Azt még érdemes tudni, hogy ha teljesen le is vált a határhártya, akkor is történhet retina szakadás.) 3. Ezt nem teljesen értem, de ezen állapotot befolyásolja egy nehezebb fizikai munka/megterhelés, szellemi megerőltetés, stresszes életmód, sport, idősebb életkor, nagyfokú rövidlátás, stb. is. 4. Személy szerint ilyen esetekben (határhártya leválás) nem szoktam táppénzt javasolni, hiszen a látóélessége megfelelő a páciensnek, őt "főként" az úszkáló homályok zavarják. Erről a témáról bővebben is olvashat a Webbeteg oldalán. Általában kis idő múlva "hozzá fog szokni" ezekhez, és nem fogja úgy észrevenni, mint most, nem fogja úgy zavarni, mint most. 5. Ez az állapot nem okoz látásromlást többnyire. Ha látásromlása van, akkor lehet, hogy más is van a háttérben. Nem gondolom, hogy hasznos. 6. A látóidegfő gyulladás egy összetettebb kérdés, szemészeti képalkotó vizsgálatok (papilla OCT, CFF, látótér vizsgálat) és neurológiai kivizsgálás (CT/MR) is javasolt. Üdvözlettel,

Megválaszolva: 2024. május 06.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Üvegtesti homályok
Tisztelt Doktor úr! 41 éves nő vagyok. 1 héttel ezelőtt minden előzmény nélkül egyik pillanatról a másikra fekete úszkáló foltot láttam a bal szemem előtt. Ez...
Kancsalság ellenes műtét után
Tisztelt Doktor Úr! strabismus divergens elleni műtéten estem át. Beavatkozás: Retropositio m. rect. ext. 9mm l.u. Arról szeretnék érdeklődni, hogy a műtétet...
Torz látás retinaműtét után
Tisztelt Doktor úr! Véleményét szeretném kérni a következőben: Bal szemem: lágy kontaktlencse viselése mellett korrigált szem (-0,25D, -1,75 kontaklencse)...
Pupillaméretben különbség
Tisztelt Doktor Úr! Kb. egy hónappal ezelőtt vettem észre, a fürdőszobában, hogy a jobb pupillám kicsit nagyobb a balnál. Ez csak bizonyos fényviszonyok...
Heveny kötőhártya gyulladás
Tisztelt Doktor úr! A mai napon heveny kötőhártya gyulladást állapítottak meg nálam. A doktor úr nem tudja biztosan, hogy bakteriális, vagy allergiás...
Szürkehályog műtét téves lencse...
Kedves Doktor úr! Szurkehalyog műtéten estem át, a megbeszélt és kifizetett lux smart lencse (nyújtott fókuszu) helyett tévesen lux good (monofocalis)...