Kek lézer fény

Tisztelt Főorvos Ur, Ma, kb. 1 órája, elhaladva egy, vélhetőleg lézerrel (kék fény) működő mozgásérzékelő lámpa mellett, többször is "beleneztem", illetve a lámpára, ami alatta volt. Önkénytelen, reflex-szerű mozdulattal. Viszont utána megmaradt egy pici pont, ami azóta sem múlik el. Lehet ebből maradandó károsodás a szememen? Válaszat nagyon várva, tisztelettel. T. B.

Dr. Cserháti Zoltán válasza lézerfény témában

Kedves Hölgyem! Nagyon érdekes és nehéz kérdést tesz fel. A gyakorlatban nagyon ritkán fordul elő, hogy egy lézerfénybe való belenézést követően valamilyen szemészeti eltérést látunk - általában a szemfenéken. Azonban, igen, előfordulhat, hogy ennek következtében valamilyen - akár maradandó - látáskárosodás is fennmaradhat. Mindenképpen egy nagyobb szemészeti centrumot érdemes felkeresni, ahol lehetőség van makula OCT vizsgálatra is. Egy alapos szemfenék vizsgálat során a kollégák meg tudják állapítani, hogy van-e valamilyen probléma. Üdvözlettel,

Megválaszolva: 2023. november 28.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Szemkárosodás
Tisztelt doktor úr! Ezen a héten szerdán történt egy sajnálatos eset, miszerint körülbelül egy másodpercig belenéztem egy lézer ceruzába., Amit tudok róla,...
Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?
Homályos látás szemüveggel
Látásromlás szemvizsgálat után
Tisztelt Doktor Úr! Szemészeti vizsgálat során, a Quadraspericus lencsés vizsgálatnál, nagyon erős fénnyel világítottak a szemembe. Azóta valamelyest romlott...
Magas szemnyomás és ocularis...
Tisztelt Doktor Úr! Kb 7 éve volt lézeres szemműtétem (PRK) látásjavító, ekkor a előzetes vizsgálaton fény, derült, hogy magasabb a szemnyomásom kb 24 re...