Gyermek kötőhártya gyulladás

Tisztelt Dr.Úr!, Decemberben az ünnepek alatt az egész család felső légúti vírusos megbetegedésen esett át. Kisfiamnak aki 5 éves mindkét szemén, nem egyszerre, de egymást követően kötőhártyagyulladasa lett. Tobrex 4x1 szemcseppet kapott rá. Szépen elmúlt. De ma a bal szemén megint kötőhártya gyulladás tünetei jelentkeztek reggel . Váladékos volt reggel, pirosan erezett. 1 napot volt tegnap oviban, lehetséges, hogy vissza kapta? Nem fáj, nem viszket neki, más tünete nincs. Indokolt a szemészeti vizsgálat? Cetirizint is írtak legutóbb, de nemtudom ez is indokolt e neki? Délután felhivom a gyermekorvosunkat természetesen, de szeretnék okosabb lenni. Megtisztelő válaszát, nagyon köszönöm.

Dr. Cserháti Zoltán válasza vírusos kötőhártyagyulladásra témában

Kedves Hölgyem! Mindenek előtt elnézést a késői válaszért! Igen, lehetséges, hogy újra egy vírusos eredetű kötőhártyagyulladással nézünk szembe. Ebben az időben nagyon sokan keresik fel hasonló panaszokkal a szemészeti szakrendelőket. A szemészeti panaszok oka általában a felső légúti megbetegedés (de akár egy szimpla "taknyosság" is). Amennyiben az általános panaszok megszűnnek, akkor a szemészeti tünetek is elmúlnak. Arra kell vigyázni, hogy ne legyen belőle bakteriális fertőzés. Én nem adnék neki Cetirizin-t ebben az esetben, de ezt döntse el a gyermek háziorvos. Antibiotikum cseppet sem gondolnék írni a leírása alapján, meg fog gyógyulni rövid időn belül. Ha nem, akkor mindenképpen keressenek fel egy szemészeti szakrendelőt. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2023. január 17.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Üvegtesti homály mit tehetek
Tisztelt Dr. Cserháti Zoltán! Az üvegtesti homályokkal kapcsolatban szeretnék öntől kérdezni. Körülbelül 6 évvel ezelőtt jelentkezett nálam az első panasz....
Szemkáprázás
Előzmény: gyermekkorom óta vagyok rövid látó, illetve aurás migrénem van. Pár nappal ezelőtt megjelent egy fénylő folt a bal szemem előtt, ami nem múlik el...
Elpattant ér a szemhéjon
Kedves Doktor Úr! A véleményét szeretném kérni. A jobb szemhéjjamom nagyon régóta van egy értágulat (mint egy visszér). Nem okoz gondot, nem fáj. Tegnap óta...
Kancsalság ellenes műtét után
Tisztelt Doktor Úr! strabismus divergens elleni műtéten estem át. Beavatkozás: Retropositio m. rect. ext. 9mm l.u. Arról szeretnék érdeklődni, hogy a műtétet...
Torz látás retinaműtét után
Tisztelt Doktor úr! Véleményét szeretném kérni a következőben: Bal szemem: lágy kontaktlencse viselése mellett korrigált szem (-0,25D, -1,75 kontaklencse)...
Pupillaméretben különbség
Tisztelt Doktor Úr! Kb. egy hónappal ezelőtt vettem észre, a fürdőszobában, hogy a jobb pupillám kicsit nagyobb a balnál. Ez csak bizonyos fényviszonyok...