Torz látás

Tisztelet Doktorúr! Harom hónapja vannak panaszaim. Kezdetben homályosan kezdtem el látni közelre a bal szememmel, ezért szükséges volt egy új szemüveg. Sajnos észrevettem, hogy a vonalak kissé torzak, hullámosak, ami miatt egy újabb szemvizsgalat következett. Azóta volt három OCT vizsgálat, semmi eltérést nem mutattak ki, azonban elkezdtem szédülni is, sajnos szorongásom is lett emiatt. Biztosan érzem, hogy a szemem miatt szédülök. Asztigmiám van, 0,25 illetve 0,75 A szemklinikán is kizártak minden makulával összefügghető lehetőséget, bár érfestés nem volt. Gyakran van vizuális aurám is, a szédülés pedig állandósult. MRI vizsgálat is negatív, ERG is és egyéb belgyógyászati lelet is negatív. A latotervizsgalat is tökéletes. Egy picit mintha a bal szememmel nagyobbnak látnám a betűket, alakzatokat, de minimális az eltérés. Az amsler rácson minimálisan a centrális vonalak nagyobbnak tűnik a bal szemmemel; mintha nagyítót helyeznének rá, a jobb szememmel pedig pont ellentétesen. Humorú a kép. A bal szememmel van a 0,75 asztigmatizmus. Nagyon el vagyok keveredve, mert nem tudom a pontos okot és nagyon féltem a látásom. Nincs cukorbetegségem, három szülésen vagyok túl és volt egy PRK műterem 10 éve. Úszók is megjelentek, de ez termesztes jelenség azt mondták. 33 éves vagyok, enyhén rövidlátó. Kihez forduljak és mit tanácsol? Köszönöm megtisztelő válaszát. Edit

Dr. Cserháti Zoltán válasza látáspanasz témában

Kedves Uram!

A panaszai alapján azt gondolom, hogy migrénes aura állhat a panaszok hátterében, de sajnos nem említette, hogy van-e fejfájása. Azért következtetek erre, mert azt írta, hogy van "aurája". A két szem közötti dioptria különbség magyarázhatja azt, hogy az egyik oldalon más méretűnek látja a betűket. Abban az esetben ha több alkalommal volt macula OCT vizsgálat, a Szemklinikán is járt, az általános vizsgálatok is negatívak, akkor ezen formában nem valószínű, hogy tudok segíteni. Az Ön által említett cylinder dioptriák rendkívül "kis mértékűek". Nem gondolnám, hogy emiatt vannak szédüléses panaszai. Véleményem szerint ha az eredmények negatívak és nem találtak semmi organikus okot a háttérben akkor kérem ne féljen, nem valószínű, hogy súlyos szembetegség áll a háttérben. Azt tanácsolom, hogy ahhoz a kezelőorvoshoz járjon rendszeresen kontrollra, akinél először volt, vagy aki a részletes vizsgálatokat "összefogja", mert ő látja majd a különbséget az előzőekhez képest.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2022. szeptember 15., 09:14 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 15., 17:41
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látási problémák
Üvegtest leválás
Tisztelt Doktor úr! Szemészeti vizsgálaton vettem részt 2022 nov.10-én, fekete úszó pontok látása miatt, mely mindkét szememet érinti....
Mit jelent ez a mondat?
Tisztelt doktor úr! Lézeres szem műtétem lesz hamarosan és az elővizsgálati papíron van egy bekezdés amit nem értek, ugye a jobb szememnek tényleg...
Pupilla diferencia
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel keresném meg,hogy pár napja véletlen vettem észre,hogy az egyik pupillám tágabb mint a másik,azonos...
Eres szemek
Tisztelt Doktor úr! Bő 2 évvel ezelőtt kezdődött eresedni a szemem. Először csak a bal szememen, most már a jobbon is. Eleinte 2 db ilyen ér volt...