Milyen állapotban van a szemem? Mit tanácsol súlyemeléssel, sportal kapcsolatban?

Tisztelt Dr. úr! 22 éves fiatal férfi vagyok. Gyermekkorom óta nagyfokú rövidlátó. Jelenleg -19D szemüvegem van. Szeretném megkérdezni mit takarnak a leleteim, szabad e emelnem 5 illetve 10kgos súlyokat? Lelet: Anamnesis: gyermekkora óta nagyfokú myop, hallásérült hypacusis perceptíva I.u, , Hypertonia, hyperlipedaemia miatt gyógyszerelt, gyógyszerei: Coverex As komb 5mg/1,25mg R: 1 tbl, Bisoprolol ratiopharm 5mg 2X1 tbl, Amlodipin 5mg E: 1tbl, Roxera 10mg E: 1tbl, Pantoprazol sandoz 40mg E: 1tbl. Status: o.d -19.5dsph -2,0dcyl 10°, =0,2 o.s -19,5dsph -3,0dcyl 170°=0,1 Fundus: Mko nagy méretű, kissé halvány myop papilla, peripapillaris atrophia, kihúzott vékonyka erek, tempolaris periférián 6 és 12 óra között durva pigment rögök, pigment kiszóródás. Szemultrahang eredmény: nagymértékben megnyúlt bulbus, az üvegtesti térben, 1-1 alacsony mobilis pontecho., De egyebekben falvastagság egyenletes. Bal szemen Nasalisan középperiféria határán laposan levált a retina, jobb oldalt retina körben fekszik. Diagnosis: H5210 Myopia mai grad o.u. H9030 Kétoldali idegi hallásvesztés I10H0 Hypertonia E7820 Kevert Hyperlipidaemia M2160 boka láb egyéb szerzett, deformitásai Szeretném megkérdezni dr, úr, hogy szabad e nagy súlyokat emelnem?, Mennyi lehet a maximum, amit emelhetek, és még azt is szeretném megkérdezni milyen állapotban van a szemfenék., mit tanácsol sportolásal kapcsolatban? Valaszat elore is koszonom dr úr.

Dr. Cserháti Zoltán válasza nagyfokú rövidlátó témában

Kedves Uram! Nagyon nehéz kérdést tesz fel. Alapvetően egy nagyfokú rövidlátónak is szabad sportolni, edzeni, de mindenképpen tisztában kell lennie azzal, hogy a nagyfokú rövidlátás miatt nagyobb az esély egy retinaleválásra., Amint a leleten látom a bal oldalon az ultrahang vizsgálat is kimutatott egy lapos leválást. Emitt mindenképpen szoros kontrollt javasolok. (Zárójelben kérdezném, hogy történt-e valamilyen lézeres vagy műtéti kezelés? Ha igen, akkor az elkövetkező hónapokban lényegében egyáltalán nem javasolnék sportolást.) A leletet átnézve mindenképpen azt javasolnám, hogy 10 kg-nál többet ne emeljen, de nem azért, mert ha megemel egy alkalommal 15kg-ot akkor ott hirtelen leválik a retina. Azért tanácsolom ezt, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy ilyen esetekben mégis érdemes "jobban" odafigyelni a nehéz fizikai munkára, súlyemelésre. (A nagyfokú rövidlátók szemgolyója "hosszabb", mint másoké, ezért a retinára ható erők máshogyan hatnak és nagyobb az esélye egy szakadásnak, leválásnak. Ezért kiemelten fontos a rendszeres szemészeti kontroll.) Remélem segítettem,

Megválaszolva: 2022. augusztus 21.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Szem és rezgés
Üdvözletem! Azt szeretném megtudni, hogy ajanlott-e elektromos borotva használata -10 dioptria feletti látásnál. A kérdés oka: A rezgésekről azt hallottam,...
Chorioretinális gyulladás
Pupillatágítás fájdalmas utóhatása?
Homályos látás szemüveggel
Látásromlás szemvizsgálat után
Tisztelt Doktor Úr! Szemészeti vizsgálat során, a Quadraspericus lencsés vizsgálatnál, nagyon erős fénnyel világítottak a szemembe. Azóta valamelyest romlott...
Magas szemnyomás és ocularis...
Tisztelt Doktor Úr! Kb 7 éve volt lézeres szemműtétem (PRK) látásjavító, ekkor a előzetes vizsgálaton fény, derült, hogy magasabb a szemnyomásom kb 24 re...