Zoldhalyog

Tisztelt Doktor Úr! 6 éve lett lézeres szemütétem egy egyszer mert a doktor nő 28 as szemnyomast amit azóta csepegtetek és 14 re levitte az értéket. 3 havonta járok kontrollra látásom minden tökéletes. Az előző szemorvos doktornő épp költözik ezért elmentem egy másik doltornohoz aki azt mondta semmi glukomara utaló jel nincs hagyjam el 5 napra a szemcseppet és megnezzuk! Lehet e baj ha 5 napig nem csopogtetek? Illetve létezhet hogy fölöslegesen csepegtettem? Köszönöm

Dr. Cserháti Zoltán válasza zöldtályog témában

Kedves Uram!

Nem értettem teljesen a kérdését, de megpróbálok válaszolni. Valószínűleg, hogy a magasabb szemnyomások miatt indítottak egy szemnyomás csökkentő terápiát, hiszen a magas szemnyomás károsítja a látóidegfőt, ami a későbbiekben látáskárosodáshoz is vezethet. Ezzel párhuzamosan - véleményem szerint - Nd:YAG laser iridotomiát végezhettek, de a szemcseppet továbbra is fontosnak tartották alkalmazni. A kérdés, hogy ki lehet-e hagyni 5 napra a szemcseppet. Véleményem szerint abban az esetben ha rendszeresen jár kontrollra, valamint a szemnyomás kompenzált, 21 Hgmm alatti, akkor akár 1 hónapig kihagyhatják és megnézhetik megemelkedik-e a szemnyomás. (Az öt nap próbaidőt elég kevésnek érzem.) Ha megemelkedik, akkor a látás érdekében mindenképpen javasolt tovább alkalmazni. Fontos kiemelni, hogy látótér, papilla OCT és hármast-kör vizsgálat javasolt a zöldtályog betegség kiderítése érdekében.

Remélem segítettem,

Kérdés: 2022. május 31., 15:21; Megválaszolva: 2022. május 31., 22:32
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemüveg probléma
Tisztelt Doktorúr! Szemüveg készítési problámám van. Voltam szemészeten, az ambuláns lapot mellékelem. Egy neves optikában készítettek nekem...
Zöldhályog
Tisztelt Doktor Úr! 2015 ben volt egy lézeres latasjavito szemműtétem, előtte alkalmassági vizsgálaton mondta a doktor nő hogy magas a szemnyomasom...
Jegárpa műtét után
Üdvözlöm Doktor Úr. Februárban a szemem nagyon bedagadt majd egy nagy dudor alakult ki a szemhéjamon. Külföldön élek, két orvos is annyit...
Eltérő szemméretek
Jó napot kívánok. Egy nagyon zavaró szem problémám van. A jobb oldali szemem nagyobb mint a bal de nem mindig. Amikor dolgozom vagy vezetek nagyon...
Folt a látótérben
Tisztelt Doktor Úr! Egy ideje vannak már problémák a szememmel. Enyhe anisocoria, valószínűsíthetően egy latoideg sérülés miatt. Voltam már...