Szaruhártya hegesedés

Tisztelt Doktor Úr! Németországban élek életvitelszerűen. Egyik alkalommal erős fertőzés ütötte fel a fejét a bal szememen, melyre először az egyik kórházban azt hitték hogy HSV, így herpes vírus fertőzésre kaptam szemkenőcsöt corneregellel kiegészítve. 1 hét alatt nem tűnt el a szempirosság, a látásom pedig csekélyen de javult, ám rövid idő után megint homályosan láttam. Átkerültem egy másik intézménybe, ahol Bakterielle Keratitist állapítottak meg Endothelitissel. Bent kellett maradnom a kórházban ahol 15 percenként csepegtettem Ofloxacin-t, Hylo Vision és Dexa szemcseppet. Szerencsére lejjebb ment a fertőzés, a szempirosság is, visszább vettek a cseppek adagolásából ám a seb a szememen azóta is megvan. Miután kiengedtek a kórházból otthon folytattam a terápiát, kezdetben 8x kellett mindenből csepegtetnem, ám annak ellenére hogy a seb még a szememen van lejjebb vitték ezeknek is a számát. Jelenleg még mindig halvány minden a bal szememen, melyen a fertőzés volt. Corneregelt kaptam rá, óránként kell csepegtetnem, Ofloxacint napi 3x, a Dexa-t pedig napi 4-szer kell beleraknom. Az orvosok sajnos nem nagyon közlékenyek, azon kívül hogy seb és fertőzés van a szememen mást nem nagyon mondtak. Megemlítették hogy rosszabbodhat a látásom. Illetve felvoltak háborodva miért nem javul a szemem a szemcseppek alkalmazása ellenére. Kontrollra minden második nap vissza kell mennem. Sajnos láttatlanban nehéz megállapítani, de a kérdésem az volna hogy a homályos látás ilyen erős mértékben megmaradhat a szememen? Ha igen mitévő lehetek? Esetleg van olyan szemcsepp amely segíthet a szaruhártya regenerálódásában és nem vény köteles? Sajnos nehezebb helyzetben vagyok lévén keratoconus betegségem van. Segítségét előre is köszönöm!

Dr. Cserháti Zoltán válasza szaruhártya gyulladás témában

Kedves Hölgyem!

Tekintettel arra, hogy szaruhártya gyulladás miatt kezelik a válaszom összetett. Az Ön esetében nagyon fontos a rendszeres kontroll - ezt az elején ki kell emelnem. Amennyiben bakteriális szaruhártyagyulladás áll a háttérben az antibiotikum kezelés az elsődleges, melyet a későbbiekben ki lehet egészíteni pl szteroiddal (valószínűsítem, hogy a Dexa az) , ill. hámosító kenőcsökkel (pl. Corneregel) is. Rendkívül nehéz megmondani, hogy a látása teljesen visszatér a betegség előtti állapotra, vagy esetleg továbbra is rossz marad. (Ezt ilyen formában nem tudom megmondani.) A szaruhártya gyulladás sajnos szaruhártya fekéllyé is alakulhat, amely egy sokkal nehezebben kezelhető és rosszabb kimenetellel bíró állapot - súlyos látáskárosodással egybekötve. Általában a homályos látást a szaruhártya gyulladás következtében kialakult és visszamaradt felszínes hegek okozzák, de az Ön esetében a keratoconus sem segít a helyzeten. (Ez utóbbi a szaruhártya elvékonyosádásval jár, amelyet veszélyeztetnek a korábban említett hegek is.) Mindenképpen fontos a hámosító kenőcsök, esetleg tartósítószermentes műkönnyek használata, valamint az előírt szemcseppek pontos használata. Nem írta, de kontaktlencse viselése tilos addig, amíg a szaruhártya hámrétege nem gyógyult meg teljesen. Érdemes nagyobb (pl. klinika) szemészeti centrumot felkeresni ez ügyben, ahol nagyobb a tapasztalat.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2022. május 29., 20:54; Megválaszolva: 2022. május 31., 22:27
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
szaruhártya-gyulladás?
Jó napot kívánok! Az a panaszom, hogy a szemem pár napja komolyabban bevörösödött, kicsit kellemetlen érzés áll fenn, illetve egyik este éjszaka...
Szemgyulladás
Tisztelt Doktornő! 8 éves unokámnak, 2008augusztus óta 3x volt szaruhártya gyulladása, kapott rá szemcseppet és gélt. Az itteni szemész azt...
Szemüveg probléma
Tisztelt Doktorúr! Szemüveg készítési problámám van. Voltam szemészeten, az ambuláns lapot mellékelem. Egy neves optikában készítettek nekem...
Zöldhályog
Tisztelt Doktor Úr! 2015 ben volt egy lézeres latasjavito szemműtétem, előtte alkalmassági vizsgálaton mondta a doktor nő hogy magas a szemnyomasom...
Jegárpa műtét után
Üdvözlöm Doktor Úr. Februárban a szemem nagyon bedagadt majd egy nagy dudor alakult ki a szemhéjamon. Külföldön élek, két orvos is annyit...