Szemészeti diagnózis

Tisztelt Hölgyem/Uram! Szeretnék érdeklődni hogy az orvosi alkalmasságin bal szememnél mutatott Cyl -0,25 és Ax 90 mit jelent pontosan továbbá az alul látható megjegyzések? Valahogy lassítható lenne-e a szem romlása annak ellenére hogy irodai munkát végzek monitor előtt? Vizsgálat előtt izgultam és otthon próbáltam tesztelteni a látásom. Fél percig nagyon erősen koncentráltam és olyan mintha kattant volna bal szemem felett a homlokomnál valami. Lehet hogy csak beképzeltem vagy valami maradandó károsodást okoztam? Az alábbi eredményt kaptam a látásvizsgálaton (kep001.png csatolt fájl) miután kicsit nehéz volt elolvasni bal szemmel a piros csík alatt lévő 4 sorból (ha a legalsó különálló sort nem tekintjük ami nem 3 különálló oszlopból áll) , az utolsó és az utolsó előttit. Illetve az probléma lehet ha a monitort nem pontosan szemből nézem hanem a fejem kicsit a bal felé van és a szememmel kicsit jobbra nézek? Ettől lehet fáradtabb a bal szemem hosszú távon?

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemészeti lelet témában

Kedves Uram!

Az Ön által csatolt képen az látható, hogy a bal szem igényel egy rendkívül minimális cilinder dioptriát (-0,25D 90 fokban), amelyet általában a szemész kollégák nem szoktak javasolni. Mivel ez egy minimális mértékű dioptria, nem gondolnám, hogy javítana a látásán, de az optikusok előszeretettel írják fel az ilyen mértékű dioptriákat is. Nem tudom, hogy vizsgálta-e szemész kolléga, de lentebb az látható, hogy nincs hypertoniára és diabetesre utaló szemfenéki jel. (A többi írást nem tudom kiolvasni.)

Erről a papírról nem lehet megtudni semmit az Ön keratorefraktometriás értékeiről, ill. arról, hogy milyen a nyers vízuma, vagyis, hogy milyen valóban a látása és, hogy javít-e valamit ez a 0,25D. A látás romlásának megállításával kapcsolatban annyit tudnék mondani, hogy minél kevesebb időt szükséges a monitor előtt tölteni, rendszeresen kell szemészeti vizsgálatra járni és ha valami újdonságot tapasztal a látásával mutassa meg szemész szakorvosnak. A "kattanásra" nem tudnék mit mondani. Nem gondolnám, hogy emiatt "fáradtabb" lenne a bal szeme.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2022. január 03., 17:14; Megválaszolva: 2022. január 05., 23:07
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemvizsgálat eredmény
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az alábbi leletet kaptam kézhez. A vizsgáló orvos nem emlitette, hogy lenne tennivaló. Önnek mi a véleménye...
Ambuláns vizsgálati lap...
Ép elülső szegmentumok, lencsék helyén enyhe sárgás maghomályokkal (idem) . Tiszta üvegtestek. Éles határú, kissé halványabb papillák, temp....
Progresszív lencse tünetek nélkül?
Tisztelt Doktor Úr! 44 éves férfi vagyok, külföldön dolgozom. Elmentem egy szemorvoshoz, mert itt a szemüveg felírásához szemorvosi vizsgálat...
Hogyan értelmezzem a szemészeten...
Nemrég jártam szemészeti szűrőviszgálaton, ahol felirtak számomra egy szemüveget. Arra lennék kíváncsi, hogy ez egyszerűbben hányas sph, cyl és...
Ambuláns lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Szeretném értelmezni a szemészeten kapott leletemet... Igazából az érdekelné, hohy pó tosan mit is jelent amit a helyi doktornő...