Látás zavar

Tisztelt Doktor Úr, Az esetre csak erősebb fényben leszek figyelmes, gyengébb fényviszonyok mellett fel sem tűnik. Számomra halványan / gyengén érzékelhető a jelenség. A jelenség a látó mezőmben néha vékony cérnaszálra, néha pont szerű sötét foltra hasonlító képződmény. Ha mozgatom a szememet, nem pont vele együtt mozog, de mozog a hatására. A jelenség hosszú ideje megvan. Nem különösebben zavaró számomra, változására nem figyeltem fel. A közelmúltban egy ismerősöm újságolt hasonlót, és hogy érdemes róla orvost megkérdezni. A kérdésem, hogy ha utal bármire, az mennyire veszélyes? Kezdjek-e megijedni, vagy legalább tanácsos szakorvost felkeresnem vele személyesen (a mai időkben az nem mindig egyszerű) mert idővel veszélyessé válhat, vagy akár hagyjam a dolgokat, ahogy vannak, mert sokat úgysem érdemes tenni vele? Szíves válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza sötét folt, üvegtest, úszkáló homály témában

Kedves Uram!

Elnézést a késői válaszért! Az Ön által leírt panaszt nem lehetséges ennyi információ alapján azonosítani, diagnosztizálni. Nagyon fontos, hogy tapasztalt-e látóélesség romlást vagy látótér kiesést. Ha igen, ha nem, akkor is érdemes mihamarabb felkeresni a területileg illetékes szemészeti szakrendelőt, hiszen egy rutin szemészeti vizsgálat (pl. pupillatágítás, UH vizsgálat, stb.) során sok mindenre fény derül. Azt gondolom, hogy az Ön korában nem szabad "elbagatelizálni" egy ilyen jellegű panaszt. Nem kell megijedni, sok esetben ilyenkor a háttérben ún. üvegtesti úszkáló homályok állnak, de ennek ellenére mindenképpen javasolnék egy rutin vizsgálatot.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2021. szeptember 30., 22:11; Megválaszolva: 2021. október 19., 15:48
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Apró foltok a látótérben
szürkehályog utáni panasz
10 éve műtötték szürkehályoggal a szemeimet.Most a balszememen észrevettem , hogy olyan mintha ezernyi mákszemet látnék és úszkáló...
Villódzás
Tisztelt Doktor Úr! Nemrégiben vizsgálták a szememet. Két napja azonban a következőt tapasztalom: a jobb szemem jobboldali látóterében a fej vagy...
Romló látás fiatal korban?
Tisztelt Dr. nő / Dr. úr! A tavalyi évben olyan június környékén először szem villogás/káprázás jelentkezett mind két szememnél, ezzel nem...