Progresszív lencse tünetek nélkül?

Tisztelt Doktor Úr! 44 éves férfi vagyok, külföldön dolgozom. Elmentem egy szemorvoshoz, mert itt a szemüveg felírásához szemorvosi vizsgálat szükséges. Nincs gondom a szememmel, kb 20 éve ugyanazt a dioptriát használom. Az orvos megvizsgálta a szememet, és végül azt mondta, hogy minden rendben, de hogy felír nekem egy progresszív lencsét, talán mert úgy nekem „kényelmesebb lesz” (nyelvi nehézségeim miatt csak ennyit értettem) . Tudom, hogy hamarosan bekövetkezik, de egyelőre én semmi jelét nem érzem, hogy ne látnék közelre, sok dokumentumot írok/olvasok a munkám miatt. A kérdésem az, hogy lehet hogy ő valami olyat látott, amit én nem, és már elkezdett romlani a közellátásom? Illetve, ha ez így is van, jó egy ilyen lencsét elkezdeni hordani, mielőtt a tünetek megjelennek számomra is? Én úgy gondolnám, hogy jobb lenne, ha először én érezném, és csak utána kezdeném hordani.

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemészeti lelet témában

Kedves Uram!

A csatolt leleten az látható, hogy a jobb szemen -4.50dioptria, míg a bal szemen -4,25dioptria korrekciót igényel. Szükség van olvasó szemüvegre is, ezért +1,25dioptria "addíció" javasolt, vagyis a távoli korrekcióhoz hozzá kell adni +1,25-t, így kijön az, hogy az Ön olvasó szemüvege: jobb oldalon -3,25D, bal oldalon -3,0dioptria. (Remélem érthető volt, hogy a távoli korrekcióra jön rá a közeli korrekció és ez "mínuszosoknál" kissé nehezen magyarázható el.) Kérdésére válaszolva: Ön még fiatal, azonban a szemben lévő szemlencse már elkezdte elveszteni a rugalmasságát. Ez 40-45 éves kor körül indul, ezt hívjuk presbyopiának vagy öregszeműségnek. Ön, ahogyan mondta el tudja olvasni a közeli szöveget is, mivel fiatal, rugalmas még a szemlencséje, azonban már elkezdte elveszíteni a rugalmasságát. Megerőlteti a szemeit és a hiányzó élességet az agy kipótolja. Ez a folyamat azonban megterhelő a szemeinek és az agyának is, annak ellenére, hogy ezt nem veszi észre. Ebben a korban egy ilyen mértékű (+1,25D) korrekció már teljesen elfogadott, valahol 1-1,5 dioptriánál van az a határ ahol én is javasolom a közeli korrekciót. Manapság ezt ún. progresszív lencsékkel oldják meg, vagyis a távoli és a közeli korrekciót is belegravírozzák a lencsékbe. Tény, hogy az ilyen lencsék megszokást igényelnek, de próbálja ki, sokkal kellemesebb lesz az olvasás.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2021. szeptember 17., 19:58; Megválaszolva: 2021. szeptember 27., 21:58
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemvizsgálat eredmény
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az alábbi leletet kaptam kézhez. A vizsgáló orvos nem emlitette, hogy lenne tennivaló. Önnek mi a véleménye...
Ambuláns vizsgálati lap...
Ép elülső szegmentumok, lencsék helyén enyhe sárgás maghomályokkal (idem) . Tiszta üvegtestek. Éles határú, kissé halványabb papillák, temp....
Szemészeti diagnózis
Tisztelt Hölgyem/Uram! Szeretnék érdeklődni hogy az orvosi alkalmasságin bal szememnél mutatott Cyl -0,25 és Ax 90 mit jelent pontosan továbbá az...
Hogyan értelmezzem a szemészeten...
Nemrég jártam szemészeti szűrőviszgálaton, ahol felirtak számomra egy szemüveget. Arra lennék kíváncsi, hogy ez egyszerűbben hányas sph, cyl és...
Ambuláns lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Szeretném értelmezni a szemészeten kapott leletemet... Igazából az érdekelné, hohy pó tosan mit is jelent amit a helyi doktornő...