Progresszív lencse tünetek nélkül?

Tisztelt Doktor Úr! 44 éves férfi vagyok, külföldön dolgozom. Elmentem egy szemorvoshoz, mert itt a szemüveg felírásához szemorvosi vizsgálat szükséges. Nincs gondom a szememmel, kb 20 éve ugyanazt a dioptriát használom. Az orvos megvizsgálta a szememet, és végül azt mondta, hogy minden rendben, de, hogy felír nekem egy progresszív lencsét, talán mert úgy nekem „kényelmesebb lesz” (nyelvi nehézségeim miatt csak ennyit értettem). Tudom, hogy hamarosan bekövetkezik, de egyelőre én semmi jelét nem érzem, hogy ne látnék közelre, sok dokumentumot írok/olvasok a munkám miatt. A kérdésem az, hogy lehet, hogy ő valami olyat látott, amit én nem, és már elkezdett romlani a közellátásom? Illetve, ha ez így is van, jó egy ilyen lencsét elkezdeni hordani, mielőtt a tünetek megjelennek számomra is? Én úgy gondolnám, hogy jobb lenne, ha először én érezném, és csak utána kezdeném hordani.

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemészeti lelet témában

Kedves Uram! A csatolt leleten az látható, hogy a jobb szemen -4.50dioptria, míg a bal szemen -4,25dioptria korrekciót igényel. Szükség van olvasó szemüvegre is, ezért +1,25dioptria "addíció" javasolt, vagyis a távoli korrekcióhoz hozzá kell adni +1,25-t, így kijön az, hogy az Ön olvasó szemüvege: jobb oldalon -3,25D, bal oldalon -3,0dioptria. (Remélem érthető volt, hogy a távoli korrekcióra jön rá a közeli korrekció és ez "mínuszosoknál" kissé nehezen magyarázható el.) Kérdésére válaszolva: Ön még fiatal, azonban a szemben lévő szemlencse már elkezdte elveszteni a rugalmasságát. Ez 40-45 éves kor körül indul, ezt hívjuk presbyopiának vagy öregszeműségnek. Ön, ahogyan mondta el tudja olvasni a közeli szöveget is, mivel fiatal, rugalmas még a szemlencséje, azonban már elkezdte elveszíteni a rugalmasságát. Megerőlteti a szemeit és a hiányzó élességet az agy kipótolja. Ez a folyamat azonban megterhelő a szemeinek és az agyának is, annak ellenére, hogy ezt nem veszi észre. Ebben a korban egy ilyen mértékű (+1,25D) korrekció már teljesen elfogadott, valahol 1-1,5 dioptriánál van az a határ ahol én is javasolom a közeli korrekciót. Manapság ezt ún. progresszív lencsékkel oldják meg, vagyis a távoli és a közeli korrekciót is belegravírozzák a lencsékbe. Tény, hogy az ilyen lencsék megszokást igényelnek, de próbálja ki, sokkal kellemesebb lesz az olvasás. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2021. szeptember 27.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Mit takar a másodlagos zöldhályog?
Tisztelt Dr.Úr! mit takar a szemészeti leletem? Anamnézis: hypertonia, kétoldali idegi hallásvesztés, depresszio, gyerekkora óta rövidlátó, nagyothalló....
Szakorvosi lelet - értelmezése
Fundus (indirekt): éles határú, kissé halványabb, b. oldalon fiziológiásan excavalt papillák, temporalisan vékony peripap. atrophiával. Kornak megfelelő...
Szemvizsgálat eredmény
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az alábbi leletet kaptam kézhez. A vizsgáló orvos nem emlitette, hogy lenne tennivaló. Önnek mi a véleménye, veszélyes-e a...
Ambuláns vizsgálati lap értelmezése.
Ép elülső szegmentumok, lencsék helyén enyhe sárgás maghomályokkal (idem). Tiszta üvegtestek. Éles határú, kissé halványabb papillák, temp. vékony peripap....
Szemészeti diagnózis
Tisztelt Hölgyem/Uram! Szeretnék érdeklődni, hogy az orvosi alkalmasságin bal szememnél mutatott Cyl -0,25 és Ax 90 mit jelent pontosan továbbá az alul látható...
Hogyan értelmezzem a szemészeten kapott...
Nemrég jártam szemészeti szűrőviszgálaton, ahol felirtak számomra egy szemüveget. Arra lennék kíváncsi, hogy ez egyszerűbben hányas sph, cyl és axis, a jobb...