Mozgó dolgok a látótérben?

Tisztelt Doktor Úr! A "problémám" úgymond már viszonylag régóta tapasztalom azonban nem gyakran. Alkalmanként ha sokat nézem a számítógépem vagy telefonom képernyőjét, főleg ha olvasok valamit akkor a szemem sarkában látok valami féle "mozgást" vagy akár kis mozgó foltot de mire odanézek az egy pillanat alatt eltűnik. Van hogy fekete pontokat vagy éppen csak valami kis átlátszó homályos részt látnék. Tisztában vagyok az üvegtesti homályokkal azonban tudtommal ezeket nem csak egy egy pillanatig látjuk, bár ezt lehet rosszul tudom. Valamint előfordul hogy néha néha apró kis villanásokat látom, néha ha felállok hirtelen de van mikor a monitor hosszas nézése után. Ezekből csak 1-1 et és szintén eltűnnek egy pillanat alatt. Ami viszont eddig nagyon ritkán de már egy kétszer előfordult velem az az hogy este fáradtan szintén valamely képernyőt néztem és hirtelen a szemem sarkából "villódzást vagy vibrálást láttam" mintha valami rezgő rész lett volna, egy kicsit nehéz körül írni. Ez szintén nem tartott tovább 1 másodpercnél. Már több ismerősöm is kérdeztem hogy szoktak-e hasonlókat tapasztalni és nagyon sokat mondták, hogy igen. Kb. egy éve voltam szemészeti vizsgálaton igaz itt episcleritis miatt úgyhogy nem tudom mennyire alaposan néztek más dolgokat. A kérdésem az lenne, hogy amennyiben nem gyakran tapasztalom ezeket a jelenségeket az normális? Esetleg lehet ez szemfáradtságtól is, sajnos az interneten nem sok infót találtam e téren. Válaszát előre is Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza úszkáló homályok témában

Kedves Uram!

Az úszkáló homályokat általában "mindig" látjuk, azonban nem feltétlenül vesszük észre "mindig". Azoknál, akik megszokták már a jelenlétüket előfordul, hogy már nem veszik észre, hogy ott vannak, megtanultak nem figyelni rájuk. A "villanásokkal/vibrálással" már más a helyzet, ilyenkor mindig javasolok egy pupillatágításos (esetleg egy ultrahang) vizsgálatot, mert az a határhártya leválását is jelezheti, ami ebben a korban nem jellemző annyira. Ez utóbbiról már bőven olvashat ezen az oldalon is, de fontos, hogy az alábbi esetekben azonnal keressen fel egy szemészeti szakrendelést, lehetőleg nem ügyeleti időben: hirtelen látásromlás, látótérkiesés, ill. az úszkáló homályok és/vagy villanások gyakoribbá/sűrűbbé válása esetén.

Remélem segítettem!

Kérdés: 2021. június 13., 17:25; Megválaszolva: 2021. június 21., 22:57
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Romló látás fiatal korban?
Tisztelt Dr. nő / Dr. úr! A tavalyi évben olyan június környékén először szem villogás/káprázás jelentkezett mind két szememnél, ezzel nem...
Időnként fehér foltokat látok
A problémám az lenne, hogy másfél hónapja időnként 2-3 naponta spontán fehér foltot látok a jobb szememmel, ami nem nagy kiterjedésű, és...
Jövendő szürke-hályog műtét
Tisztelt Doktor úr! A szememen kb. 3 évvel szürke-hályogot diagnosztizáltak. Akkor azt mondták, hogy évekig is fejlődhet mire annyira "beérik"...
Miért fáj a fejem?
Tisztelt Doktor úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Pár napja tapasztaltam először, hogy ha erős fény éri a szememet, akkor a bal szemem...