Üvegtesti homályok, határhártya leválás, sport

Tisztelt Doktor Úr! 33 éves vagyok, fél évvel ezelőtt kezdődött a problémám, 1-2 úszkáló hajszálat láttam magam előtt, ahogy mozgott a szemem. Majd elkezdtem futni (régen is hosszú táv futó voltam) és megszaporodott a számuk. Ma már nagyon sok kukacot,fonalat látok. 6 hónap alatt 5 szemészeti vizsgálaton voltam, 3 különböző orvosnál, hogy legyen több szakvélemény is. 2 alkalommal történt pupilla tágításban végzett vizsgálat, 3-szor szemnyomás mérés (bal 18, jobb 20, tehát felső határértéken van, de kellett fogyasztanom koffein tartalmú üdítőt két mérés között és ugyanaz az érték született, így azt mondta a Doktornő, hogy nincs ok az aggodalomra) , továbbá látótér vizsgálat is volt. Minden esetben azt a tájékoztatást kaptam, hogy egészségesek a szemeim. 3 hónapja, mikor megsokasodott a számuk az úszkáló homályoknak, abbahagytam minden fizikai aktivitást, és a házat is csak néhány naponta hagytam el, mert nagyon zavart ez a jelenség. Aztán elkezdtek megjelenni hirtelen sötét foltok, pontok, felvillantak majd pillanatok alatt eltüntek. Ezeket a nagyon sötét foltokat néha csukott szemmel is látom. Ill. kb. 3 hete jobbra-balra, felfelé-lefelé történő szemmozgásnál érzékeltem vibráló, villanó foltokat a jobb szemem látóterének külső részén (csak homogén felület előtt) . Ezért a napokban volt az utolsó pupilla tágításos vizsgálat, ahol azt mondta a Doktornő, hogy a határhártya nagy része levált (eddig ezt nem mondták) , de hogy elvileg ez egy természetes folyamat (bár nem tudom, hogy hogy történhet ilyen fiatalabb korban, hiszen nincs cukorbetegségem, se magas vérnyomásom és rövidlátó sem vagyok, sőt szerencsére szemüvegre sincs szükségem) . Lelet: Status oculorum: szemmozgások szabadok, kettősképet nem jelez. Mko könny - és védőszervek alakilag épek. Elülső szegmens: Mko conj. kissé vérágas, cornea felszíne száraz, könnyfilm szakadozott, transzparens, elülső csarnok kp. mély, tiszta, iris színe, rajzolata megtartott. Pupillák centrálisak, kerekek, egyenlőek, kp. tágak, fényre jól reagálnak. Mko lencse tiszta. Mko üvegtestben úszkáló homályok. Fundusok: Mko papilla ép, határuk éles, színük megtartott, erek aránya, lefutása megtartott, retina, macula ép. Lyuk, szakadás nem látható. Kiegészítésként voltam kardiológusnál,neurológusnál, történt doppler nyaki UH, és natív agykoponya MR vizsgálat. Szerencsére minden vizsgálat negatív eredménnyel zárult. A neurológus UH segítségével a szemeim állományát is rendben találta. Elég ijesztőek ezek a villódzó foltok, és félek, hogy megsérül a retina, de úgy tudom, nem tudok tenni semmit, hogy egy esetleges sérülést megelőzzek. Igazából már nem merem a szememet sem mozgatni, nehogy baj legyen. Időközben annyira rágörcsöltem erre, hogy pánikrohamaim lettek (ami miatt jelenleg napi 2x1 Frontint kell szednem) . Az orvos azt tanácsolta, hogy minél előbb térjek vissza a sportoláshoz (én is tudom, hogy olyankor sokkal jobban érzem magam) . Két sportot folytattam, az említett hosszú táv futást, és a funkcionális edzést, amiben saját testsúlyos edzés, ugrálókötelezés, négyütemű fekvőtámasz, igen nagy súlyok (akár 100 Kg) emelése, kézállás is helyet kap, nagyon sokoldalú sport, ezért is szeretem. Viszont olvastam jó néhány cikket, ahol az szerepelt, hogy a rázkódást, hirtelen mozdulatokat kerülni kell. A futásnál, az ugrálásnál is van rázkódás. Ha valaki rám köszön az utcán és hirtelen elkapom a fejem az is hirtelen mozdulat. Le kell mondanom a futásról és a funkcionális edzésről, súlyemelésről véglegesen? Milyen sportot lehet ezzel a problémával végezni? Még a jógában is vannak pózok, ami fejjel lefele van. Úgy tudom az sem javallott. Milyen mozgásforma van, amit félelem nélkül végezhetek innentől kezdve? Ezzel kapcsolatban az orvosoktól különböző véleményeket hallottam. De így felmerül bennem a félelem, hogy természetes úton szülni sem tudok. Kérhetnék ezzel kapcsolatban véleményt Öntől is? Esetleg van valami szakirodalom, ahol erről hiteles dolgokat lehet olvasni? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza üvegtesti homályok, hátsó határhártya leválás, sport témában

Kedves Hölgyem!

Számos kérdést tett fel, megpróbálok mindre válaszolni, de mindenek előtt az üvegtestben lévő úszkáló homályokról és határhártya leválásról írnék röviden. Biztos vagyok benne, hogy mindent elolvasott ezzel kapcsolatban, de azzal kell kezdenem, hogy fiatalabb korban is előfordulhatnak ezen panaszok. (Személy szerint nekem is vannak úszkáló homályaim.) Amit a saját betegeimnek is elmondok mindezekkel kapcsolatban, hogy 3 fontos dolgot kell megérteni/komolyan venni: amennyiben hirtelen látásromlás, látótérkiesés vagy az úszkáló homályok mennyisége jelentősen megnő, azonnal keresse fel a legközelebbi szemészeti szakrendelőt/osztályt. Ilyen esetekben én mindig azt mondom, hogy a páciensek oktatása sokkal fontosabb, hiszen erre a problémára nincs olyan terápia, amely biztonsággal javasolható. (Amennyiben rendkívül sok homály látható, ami rendkívüli módon zavarja a pácienst, akkor vitrectomia műtéttel el lehet távolítani az üvegtestet és ezzel megszűnik a probléma - de ez egy nagyon összetett kérdés, hogy mikor érdemes ebbe belemenni.) El kell mondanom, hogy a legfrisebb szemészeti szakmai ajánlások alapján nincs olyan szemészeti kórkép, amely miatt szemész kollégák a császármetszést javasolnák. Ez azt jelenti, hogy mindenki (még a nagyfokú rövidlátók is) szülhet természetes úton - extrém ritka esetekben (pl. korábban lezajlott retinaleválások) megfontolandó a kíméletes szülésvezetés/császármetszés.

A sportolással kapcsolatban sok kérdést tett fel, de én személy szerint a sportolás mellett vagyok. Vagyis, vegyünk például egy nagyfokú rövidlátót, akinek megtiltom a sportolást. Ennek ellenére egy széken ülve is leválhat a retinája, mivel magasabb rizikócsoportba tartozik. Ha ő sportol (futás, súlyemelés) ugyancsak leválhat a retinája, azonban a kutatások azt mutatták ki, hogy nem nő szignifikánsan a rizikó. (Itt fontos megemlítenem, hogy ha elkezd keresgélni pl. a PubMed-en, akkor minden állításra talál kutatásokat - és természetesen azok ellenkezőjére is!) Kiemelném, hogy Önnek határhártya leválása van, bár nem írta, hogy részleges vagy teljes, mert előfordulhatnak olyan esetek, amikor részlegesen vált le a határhártya, és akár kóros vitreoretinalis kapcsolatot is okoz. Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy 1 hónap - 6 hónap - 12 hónap múlva kontroll, de utána évente elégséges ránéznünk. Természetesen, akkor, amikor megszületik a diagnózis 1-2 hónap "pihenés" szóba jön, de utána, ha újkeletű panasz nincs azt gondolom, hogy a fokozatosan felépített sportolás megengedett. (Azt azonban javasolnám, hogy ne 100kg-okat emelgessen.) Mindenképpen javasolt szemészeti UH vizsgálat ennek kiderítésére, ne pedig neurológus kolléga végezze ezt.

Remélem segítettem!

Tisztelettel,

Kérdés: 2021. június 04., 12:09; Megválaszolva: 2021. június 04., 22:38
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Üvegtesti homály
Nagyjából három héttel ezelőtt kezdtem látni egy pici sötét foltot a látóterem közepén, ami a szemmozgásommal együtt mozog. Főként világos...
Szem probléma
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 31 éves nő vagyok 2016ban egyik pillanatról a másikra üvegtesti homályokat észleltem mindkét szememben. Nagyon...
Műlencsével élő személy és az...
Üdv! Fiatal koromban, 8 évvel ezelőtt volt szürkehályog műtétem, nem rég elkezdtem nehézsúlyos edzéseket, és azt szeretném kérdezni hogy ez a...
Üvegtest
Tisztelt doktorno! Vesetranszplantacio elott allok. A teljeskoru kivizsgalas minden terulten negativ lett. A veseelegtelenseg elsodleges, genhiba...
Fura pontok/hálók látása
21 éves egyetemista vagyok, 19 éve szemüveges és sokféle szembetegségem van. Körülbelül egy fél-1 éve fedeztem fel, hogy úszó pontokat/hálókat...