Elocom kenőcs és zöldhályog

Tisztelt Dr. Cserháti Zoltán Úr, egy érsebészeti magánrendelésen tegnap egy néhány centiméteres szakaszon ekcémát álapítottak meg, és Elocom kenőcsöt írtak fel rá. Itthon elolvasva a betegtájékoztatót azt látom, hogy glaucomás, szürkehályogos, és cukorbetegeknél fokozott elővigyázatosság szükséges. Engem glaucomával kezelnek kb. hat éve szemcseppekkel. Szabad alkalmaznom néhányszor ezt a kenőcsöt? Köszönettel Csaba

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemészeti mellékhatások, szteroid témában

Kedves Uram!

Az Elocom kenőcsben szteroid van, ezért hosszútávú használata nem javasolt, kizárólag akkor, ha szoros kontroll alatt áll és ezt a kezelőorvosa rendeli el. Azt gondolom, hogy mivel ezt a bőrre kenve alkalmazza, nem fogja befolyásolni a zöldhályog betegségét. Talán arra gondolt a gyártó, hogy a szteroid szemcsepp, -kenőcs emeli a szemnyomást, ezért zöldhályog betegségben ellenjavallt. A szteroid másik mellékhatása, hogy hosszú távú használata emeli a szürkehályog kialakulását. Tudomásom szerint mindezek akkor érvényesek, ha szemészeti kezelésről beszélünk, nem pedig akkor ha pl. a bőrre kenjünk az Elocom kenőcsöt.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2021. január 16., 10:29; Megválaszolva: 2021. január 16., 18:26
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok