Karcos szemüveg

Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy tegnap a macskám vegig karcolta a szemüvegem a körmeivel.. Maga a karc ha felveszem a szemuveget úgy erzékelem nem látszik, illetve csak erős napfény vagy vakufényre “jön elő” ugyis csak bizonyos szögben, a kérdésem az lenne,hogy ez ronthatja a látásomat? Később műtétet szeretnék, -4,25;-3,5 cilinder es legutóbb tágítva mertek +1,25;+1,50-et! Új szemüveg csináltatására csak 3 hét múlva lesz alkalmam, addig ez marad. Várom mihamarabbi válaszát. Tisztelettel Zoltán!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemüveg, karcolás témában

Kedves Uram!

Ilyen esetben mindenképpen javasolt kicserélni a lencsét, hiszen bármilyen karc, sérülés következtében "megtörhet a szembe jutó fény", és akár azt is okozhatja, hogy nem megfelelő élességű kép vetül a retinára. Nem azt mondom, hogy emiatt jelentősen leromlik az ember látóélessége, de tulajdonképpen egy állandó "karcolás" nehezíti az éleslátást. Említette, hogy műtétet szeretne, gondolom lézeres látásjavító műtétet. Amennyiben ezt a közeljövőben szeretné, akkor értelemszerűen nem érdemes erre a "rövid" időre új szemüveglencsét csináltatni, főleg, ha nem okoz panaszokat. (Az Ön által említett dioptriák sajnos nem voltak érthetőek a számomra, ezekre most nem reagálok, de jelen kérdéskörben nem tartom relevánsnak.)

Remélem segítettem,

Kérdés: 2020. december 29., 11:29; Megválaszolva: 2020. december 29., 18:32
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Hajszál karc a szemüvegen?
Tisztelt Doktor Úr/Nő A tengapi nap folyamán véletlen megkarcoltam a szemüvegem, ami természetes fényben nem látszik, ha átvilágítok rajta...
Dioptria kérdés
Szemüvegkarc
Tisztelt Doktor úr! Akkor azt mondja, hogy ezek a hajszálkarcok nem befolyásolják a latást a kesőbiekben? Nagyon nem szeretnem, ha romlana, főleg...
Szemüveg vagy kontaktlencse...
Tisztelt Doktor úr! Szemüveges vagyok már gyerekkorom óta, az utóbbi időben mindig az egyik ismertebb nagy optikai hálózatnál veszek szemüveget...
Szem javulás/romlás?
Kedves Doktor Úr/Nő A probléma a következő, az utobbi másfél évben voltam optikusnál, másfel hete pedig szemészeten es a két mért adatot nem...