Milyen betegségre utalhat jobb oldali pupilla tagulat?

Tisztelt Doktor Úr! 5-6 éve diagnoztizálták az auras migrént egy roham alkalmával ami fel oldali zsibbadással, erős fejfájással és látás zavarral (fekete pont szerű foltok) társult ez alkalommal koponya MRI vizsgálat is történt egy toboz mirigy cisztát találtak amire azt a tájékoztatást kaptam hogy semmi teendő vele. Pár hónapja tapasztalom, hogy a jobb pupillám tágabb mint a bal fényre összébb húzódik, de azonos fény mennyiségre sem lesz egyenlő méretű a két szembogár (joghallgatóként a vizsgaidőszakban ez fokozódik), valamint a migrén azóta is megvan sajnos. Kérdésem az lenne kor történetem ismertetés után, hogy összefüggésben állhat e a ciszta és az egyenlőtlen pupilla? Vagy ez teljesen szemészeti probléma? Jelenleg -5 és -5.25 dioptrias szemüveget/kontaktlencset hordok. Ha kezelést vizsgálatot igényel milyen típusú rendeléseket érdemes felkeresni jelen helyzetben? Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza a pupilla eltérés, anisocoria, neurológia, képalkotó témában

Kedves Hölgyem! A kérdés, hogy összefüggésben áll-e rendkívül nehéz megmondani: amennyiben azóta állna fenn a két pupilla közötti méretbeli eltérés, akkor valószínűsíthető lenne. De, mint említette néhány hónapja tapasztalja ezt, ezért nem vagyok biztos abban, hogy ez magyarázná. Még azt is el tudom képzelni, hogy már korábban is megvolt a méretbeli eltérés (anisocoria), de most vette észre. Nem tudom, hogy látásélességében van-e változás, kettőslátása, szemhéjcsüngés, vagy, hogy sötétben ez az oldal ugyanúgy beszűkül-e, mint a másik? Tekintettel a kórtörténetre, mindenképpen javasolnék két dolgot. Keresse fel azt a kollégát, aki tobozmirigy cisztát diagnosztizálta és a képalkotó vizsgálatot elrendelte, esetleg szóba jön-e egy újabb kontroll (?!). A két pupilla között lehet méretkülönbség, kb. 1mm-ig ez normális. Keressen fel egy nagyobb szemészeti centrumot, klinikát, a fenti kérdése tisztázása érdekében. Esetleg abba a kórházba menjen, ahol a képalkotót készítették és van Neurológia is. (A leleteket így egyszerűbb elérni és a kolléga látni fogja a teljes anamnézisét.) Az ilyen jellegű problémák esetén mindenképpen javasolt azonnali neurológiai és szemészeti vizsgálat is! Remélem segítettem,

Kérdés: 2020. december 26., 22:19; Megválaszolva: 2020. december 29., 18:20
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Begyulladt szem
Könnytő lévő pötty
Lüktető villogas a szemben
Elocom kenőcs és zöldhályog
Mennyire lehet komoly baj?