Üvegtesti homály

Nagyjából három héttel ezelőtt kezdtem látni egy pici sötét foltot a látóterem közepén, ami a szemmozgásommal együtt mozog. Főként világos, természetes fényben látszik erősebben. Ha másra koncentrálok, akkor nem veszem észre, de ha megakadt rajta a szemem, akkor nem tudok szabadulni tőle, nagyon zavaró, sőt frusztráló. Mivel két hét után nem történt változás, sőt, több apróbb folt és egy hálószerü homály is még jelent, felkerestem egy szemész szakorvost. Ő pupillatágítás után átvilágította, és nem talált semmilyen káros elváltozást. Azóta lassan, de folyamatosan terjed, és nem tudom, mit tehetnék. Ahogy utánaolvastam, a tünetek alapján üvegtesti homály, de a szemész szakorvos azt mondta, ha az, akkor nem lehet mit csinálni vele. Mi okozhatja ezt, lehet-e ellene tenni bármit, és ha nem, meg lehet-e állítani a terjedését? Mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel, Tamás

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza üvegtesti homályok, határhártya, vitrectomia témában

Kedves Uram!

Az Ön által leírt panaszok valóban üvegtesti homályokra engednek következtetni. Vannak olyan homályok, amik szemfenékvizsgálat során nem láthatóak olyan jól, ilyenkor szemészeti UH vizsgálat javasolt, ahol pontosan lehet látni, hogy mekkora mennyiségben vannak jelen ezen homályok. A hálószerű homály már lehet hátsó üvegtesti határhártya leválás is, ami nem azt jelenti, hogy a retina vált le, hanem azt, hogy az üvegtest és a retina közötti kapcsolat "megszakad". Ez a hátsó határhártya általában idősebb korban válik le részben vagy teljesen és hasonló panaszokat tud okozni. Fiataloknál sem ritka, de mindenkébben ritkábban fordul elő. Ezt ugyancsak UH vizsgálattal vagy szemfenékvizsgálat során lehet megállapítani. Teendőt az üvegtesti homályok nem igényelnek, hiszen ez egy természetes biokémiai folyamat miatt alakul ki, azonba ha ezek mennyisége megnő, valamint nagyon zavaró, akkor létezik egy ún. vitrectomia nevű műtét, amikor a teljes üvegtestet eltávolítjuk (vele együtt a homályokat és a határhártyát is) és helyére egy speciális szemészetben használt folyadékkal töltjük fel a szemet. (Ez utóbbitól nem kell megijedni, egy idő után a szemben lévő keringés pótolni fogja a folyadékot.) Ez a műtét talán túl drasztikus, azt szoktam javasolni, hogy a megfelelő betegoktatás sokkal fontosabb és egy idő után megtanulnak vele élni a páciensek. Amennyiben nő a mennyiségük és látásromlás is van, keresse fel a területileg illetékes szemészeti szakrendelőt. Olvashat speciális lézerkezelésről is, amikor egyesével "szétlövik" a homályokat, de azt gondolom személy szerint, hogy ez túl veszélyes beavatkozás, így nem javaslom.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2020. szeptember 14., 09:36; Megválaszolva: 2020. szeptember 22., 20:57
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek