Üvegtesti homály - fekete pöttyök

Tisztelt Doktornő! Néha nekem is szoktak hosszúkás, algára vagy gilisztára emlékeztető kukacok úszni a szememben, eddig nem volt zavaró. Most azonban egy makacsabbik fajta is megjelent, olyan, mintha borsot szórtam volna a nyers tojásfehérjébe, pici fekete pontok, amik a szemmozgatással együtt úsznak, és ha a látóterembe úszik, onnan nehezebben úszik el, de eddig mindig elúszott valahogy. Illetve ha hirtelen teljesen balról teljesen jobbra nézek, a bal szélen néha szoktam pici alig észrevehető villanást látni. Semmilyen más esetben nem, de most hiába próbálom, nem csinálja, és hétköznapi életben ez egyáltalán nem zavaró. Jelent ez bármilyen problémát? Tudok tenni valamit azért, hogy azok a pöttyök hamarabb eltűnjenek? Bal szemem (a tünetmentes) +0,5 , jobb (a bosszantó) -1,75 dioptria, kontaktlencsével élek teljesen panaszmentesen. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza üvegtesti úszkáló homályok, határhártya leválás témában

Kedves Uram!

A leírtak teljesen tipikus jelei az ún. üvegtesti úszkáló homályoknak. Természetesen ezt egy pupillatágításos szemfenék vizsgálat és/vagy UH vizsgálat erősítheti meg. Általában nem okoznak nagyobb problémát az említett homályok, tudni kell róluk, hogy mik ezek, fontos a betegek oktatása, hogy ez a probléma nem jár látásromlással, azonban, ha mennyiségük megnő, valamint a látást is zavarja érdemes kontroll vizsgálatra menni. Van egy olyan műtéti lehetőség, hogy a teljes üvegtestet eltávolítjuk, de ezt nagyon meg kell fontolni. Amit említett, hogy villanást is érez, az valószínűleg egy hátsó üvegtesti határhártya leválás (az üvegtest tapad a retinán, és az elválik a retináról, nem egyezik meg a retinaleválással) miatt lehet. Emiatt azonban mindenképpen javasolnám a fenti szemészeti vizsgálatokat, nehogy valami komolyabb probléma (pl. retina szakadás) álljon a háttérben.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2020. június 12., 12:01; Megválaszolva: 2020. június 29., 09:50
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák