• Üvegtesti homály - fekete pöttyök

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő ! Néha nekem is szoktak hosszúkás, algára vagy gilisztára emlékeztető kukacok úszni a szememben, eddig nem volt zavaró. Most azonban egy makacsabbik fajta is megjelent, olyan, mintha borsot szórtam volna a nyers tojásfehérjébe, pici fekete pontok, amik a szemmozgatással együtt úsznak, és ha a látóterembe úszik, onnan nehezebben úszik el, de eddig mindig elúszott valahogy. Illetve ha hirtelen teljesen balról teljesen jobbra nézek, a bal szélen néha szoktam pici alig észrevehető villanást látni. Semmilyen más esetben nem, de most hiába próbálom, nem csinálja, és hétköznapi életben ez egyáltalán nem zavaró. Jelent ez bármilyen problémát ? Tudok tenni valamit azért, hogy azok a pöttyök hamarabb eltűnjenek ? Bal szemem (a tünetmentes) +0,5 , jobb (a bosszantó) -1,75 dioptria, kontaktlencsével élek teljesen panaszmentesen. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a üvegtesti úszkáló homályok, határhártya leválás témában

        Kedves Uram! A leírtak teljesen tipikus jelei az ún. üvegtesti úszkáló homályoknak. Természetesen ezt egy pupillatágításos szemfenék vizsgálat és/vagy UH vizsgálat erősítheti meg. Általában nem okoznak nagyobb problémát az említett homályok, tudni kell róluk, hogy mik ezek, fontos a betegek oktatása, hogy ez a probléma nem jár látásromlással, azonban, ha mennyiségük megnő, valamint a látást is zavarja érdemes kontroll vizsgálatra menni. Van egy olyan műtéti lehetőség, hogy a teljes üvegtestet eltávolítjuk, de ezt nagyon meg kell fontolni. Amit említett, hogy villanást is érez, az valószínűleg egy hátsó üvegtesti határhártya leválás (az üvegtest tapad a retinán, és az elválik a retináról, nem egyezik meg a retinaleválással) miatt lehet. Emiatt azonban mindenképpen javasolnám a fenti szemészeti vizsgálatokat, nehogy valami komolyabb probléma (pl. retina szakadás) álljon a háttérben. Üdvözlettel,


        Kérdés: 2020. június 12., 12:01; Megválaszolva: 2020. június 29., 09:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: