Vitelliform laesio

Jó napot kívánok! .40 éves nő vagyok. Pár éve makula degenerációt diagnosztizáltak mindkét szememen. Vitelliform laeziónak tartják. Munkahelyemen új munkakört, irodai munkát kaptam, délutánra a szemem nagyon kifárad szúródik. Ronthat-e a szemszárazság a makula degeneráción? Jobb lenne, ha inkább fizikai munkát végeznék? (emelni kell 5-10 kg-t, vagy az sem tanácsos?) Félévente kontrollba járok, szemvitamint szedek. Sajnos nem sok mindent mondanak. Válaszát előre is köszönöm. Üdv. Dóra

Dr. Cserháti Zoltán válasza makula degeneráció témában

Kedves Hölgyem!

Az, hogy szúr a szeme délutánra azt jelentheti, hogy száraz a szemfelszín, lehet, hogy nem megfelelő mennyiségű vagy minőségű a könny. Ezt lehet pótolni, azt javaslom, hogy tartósítószermentes műkönnyet vegyen. A szemszárazság - tudomásom szerint - és a fizikai aktivitás (munka) sem ront a makula degeneráción. Azonban, javasolt tovább szedni a vitamint, lehetőleg olyat, amiben az AREDS2 klinikai vizsgálatnak megfelel.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2020. február 15., 19:05; Megválaszolva: 2020. február 22., 18:55
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Időskori látászavar
Tisztelt Doktor Úr! Idős édesanyámnak makula degenerációja van, látása az évek során annyira leromlott, hogy csak foltokat lát. Szellemileg friss...
Macular Degeneration
16 hónappal ezelőtt állapították meg, hogy AMD van és eddig 14 Lucentis injekciót kaptam. Az a kérdésem, hogy meddig adható ez az injekciózás....
Sárga folt
Tisztelt Dokktornő/Doktorúr! Édesanyámnak sárga folt degenerációt állapítottak meg. Érdeklődni szeretnék, hogy ennek javítására...
Makula degeneráció
Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben úgy érzem, romlott a látásom (vezetéskor vettem észre) , gyakran könnyezik a szemem és olvasáskor a betűk...
Időskori makula degeneráció
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nagymamám időskori makula degeneráció nevű betegségben szenved, idősek otthonában él kb. 1 éve és nagyon régóta nem...