• Ambuláns lelet értelmezése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Szeretném értelmezni a szemészeten kapott leletemet... Igazából az érdekelné, hohy pó tosan mit is jelent amit a helyi doktornő leírt, valamint, hogy hány dioptriás szemüvegre lenne szükségem. A lelet: Jo.-2,00-1,25 9 Tnc.18,0 Tcorr.18,2 Pah546 Bp.+0,25-2,50 16 18,5 18,6 547 V-2,0D-1,0Dcyltg10=1,0 -2,0Dcyltg15=0,3 Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a szemészeti lelet, dioptria, látóélesség témában

        Kedves Uram! A szemészeti leleten a következők szerepelnek: Jobb szem: -2,00 -1,25 9 Bal szem: +0,25 -2,50 16 Ezt valószínűleg egy automata refraktométerrel elvégzett vizsgálat, mely azt jelenti, hogy az eszköz "beméri", hogy milyen dioptria szükséges az adott szemre, ám ez nem azt jelenti, hogy automatikusan ezt próbálja fel a kolléga a szemüvegkeretbe. A következő érték jeleni igazán azt, hogy a páciens hogyan lát, milyen dioptriára van szüksége, milyen a legjobb korrigált távoli látóélesség. V: jobb szem -2,00Dsph -1,0Dcyl 10° =1,0 - vagyis -2,0dioptriás szemüveg kell, amire rájön még egy -1,0dioptria cylinder 10°-ban, és így lát 100%-ot a páciens. A bal szem adatai: -2,0Dcyl 15° =0,3 - vagyis -2,0dioptria cylinderrel 15°-ban lát a páciens 30%-ot. (Meg kell tudni, hogy a bal szemet miért nem lehet jobban kikorrigálni.) A következő a szemnyomásmérés, amelyet egy non-kontakt technikával végeztek. Jobb szem: Tnc: 18,0Hgmm Tcorr: 18,2Hgmm (Vagyis, a szemnyomás 18 Hgmm, ami efogadható érték, se nem magas, se nem alacsony. Azért van ott, hogy Tcorr, mert a korrigált értéket kiszámolja a gép a szaruhártya vastagság alapján, ami a következő: Pah 546um. Vagyis, a jobb oldali szaruhártya 546um vastag, ami ugyancsak normál érték.) Ugyanez a bal szemen: Tnc: 18,5Hgmm Tcorr: 18,6Hgmm Pach 547um) Remélem érthető volt. Üdvözlettel,


        Kérdés: 2020. január 19., 16:50; Megválaszolva: 2020. január 21., 21:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktorúr! 4 hónapos kislányom bal szeme születése óta csipás. Forralt, lehűtött vízzel szoktam neki törölgetni napi több alkalommal. A kamillát hanyagoljuk. Próbáltunk négyféle szemcseppet, eddig eredménytelenül. Kiderült, hogy...
        Jó napot kívánok!.40 éves nő vagyok. Pár éve makula degenerációt diagnosztizáltak mindkét szememen. Vitelliform laeziónak tartják. Munkahelyemen új munkakört, irodai munkát kaptam, délutánra a szemem nagyon kifárad szúródik. Ronthat-e a...