• Szemgödri nyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Ur Erősen rövidlátó vagyok, veleszületett nystagmussal , 8éve a kezdődő szürkehályogot diagnosztizáltak. Újabban a szemgödör mélyén feszülést érzek, a szemorvos egyetlen tippje a pajzsmirigy betegség , kérdezném, milyen más okai lehetnek ennek, bölcsen tették, hogy nem akartak ezekkel ijesztgetni, de tudni szeretném, mert a panasz tart egy hónapja. Ezzel egyidőben egy homályos folt jelent meg az előtt a szemem előtt, mnt egy áttetsző sáv. Végeztek szemnyomás mérést, szemfenék vizsgálatot, látótér vizsgálatnál a foltos" terület szépen látszik. Oct-vel epiretinális membránt találtak, tennivalót nem igényel. Köszönettel. J

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a epiretinális membrán, homályos látás témában

        Kedves Uram! Nagyon nehéz ilyen formában válaszolni, de pajzsmirigy betegség is lehet a háttérben, valóban. A "feszülést" magyarázhatja a magas szemnyomás is, azonban ebben az esetben nem tudok arra válaszolni, hogy mi okozza azt. Ha a látótér vizsgálat során is "látható" a foltos terület, akkor lehetséges, hogy a papillával (n. opticus) van a probléma. A homályos folt oka talán a szürkehályog, főleg ha az a centrumban helyezkedik el. Az epiretinális membránt csak műtéttel (pars plana vitrectomia) lehet megoldani, de kontrollálni kell, és ha szükséges akkor meg kell műtéteni, hiszen ronthatja a látást. Remélem segítettem!


        Kérdés: 2019. december 11., 02:56; Megválaszolva: 2019. december 12., 14:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: