• Szemnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Glaukóma vizsgálaton jártam és a Goldmann féle műszerrel mért értékeim 16/17 Hgmm volt. A szaruhártya mért vastagsága 420/505 mikron. Ezután korrekciós faktorral magasnak találtak a szemnyomasom, de meg lesznek további vizsgálatok. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi a korrekciós faktor, amit hozzá adnak, mi alapján számolják ki, hol található ez a táblázat? Non-contact mérés eredménye 20/24Hgmm. Köszönöm szépen a válaszát és a segítséget! Eszter

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a szaruhártya vastagság, szemnyomás témában

        Kedves Hölgyem! A szemnyomás mérés jelenlegi gold-standard mérési módszere a Golmann-féle applanációs tonometria. Ezzel a módszerrel szinte a legpontosabban meg lehet mondani a szemnyomást. (A non-contact mérések sajnos nem annyira megbízhatóak, mivel az ember a mérés során pisloghat, szoríthatja a szemeit, így fals eredményt kaphatunk.) Napjainkban nem szokás normál tartományról beszélni a szemnyomás tekintetében, de ha ragaszkodunk hozzá, akkor 12-21 Hgmm közötti érték ide tartozik. Ha valakinek egy alkalommal például 24 Hgmm-t mértek nem jelenti azt, hogy zöldhályog betegségben szenved, számos egyéb vizsgálatot el kell végezni, ahhoz, hogy ezt kimondják. Az Ön által említett korrekciós táblázat azt jelöli, hogy valakinek vékonyabb a szaruhártyája az átlagosnál, akkor a mért szemnyomásértékhez hozzá kell adni az adott Hgmm-t, így mondjuk nem 24, hanem 28 Hgmm a valós érték. Vagy, ha valakinek vastagabb a szaruhártyája, akkor ki kell vonni néhány Hgmm-t. (Fontos megemlíteni, hogy bizonyos szerzők ezt ma már egy elavult technikának vélik, nem tulajdonítanak neki jelentős szerepet.) Az 505mikron teljesen elfogadható, viszont a 420 mikron már vékonynak számít, a táblázat 445 mikron alá nem is megy. (Lézeres látásjavító műtét történt ezen a szemen?) Üdvözlettel,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. július 10., 21:04; Megválaszolva: 2019. július 12., 01:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: