• Szemüveg elhagyása céljából végzett multifokális lencse beültetés.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Egyre több magán szemészeti klinika kínálatában van az úgynevezett olvasó szemüveg elhagyása céljából ajánlott multifokális,vagy prémium lencsékről ajánlat. Ezekről a lencsékről ön WWW.uvea.hu szürkehályogról fejezetében a következőket írta"Még nem annyira elterjedtek a multifokális műlencsék, de nagy előnyük, hogy mind a távolra, mind közelre jól látunk vele. Azonban, fennáll annak a veszélye, hogy sehová nem látunk jól vele." Mekkora az esélye annak,hogy ez bekövetkezik,illetve mekkora az esélye annak,hogy szemüveges maradok? Melyek a kifejezetten a prémiumlencsékre vonatkozó mellékhatások,és mekkorák a bekövetkezésük esélye? Köszönöm a válaszát.

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a műlencse, multifokális, dioptria témában

        Kedves Uram! Jól értesül: az ún. egyfokuszú műlencséken kívül ma már léteznek bifokális, ill. multifokális műlencsék is, valamint ún. tórikus (a cylinderes korrekciót is javítandó) műlencsék is. Az ön által említett mondat korábban íródott, manapság egyre elterjedtebb ezeknek a lencséknek a beültetése, azonban fontos megemlíteni, hogy egyedi elbírálást kíván. Azért, mivel azok, akik korábban sem tudták hordani, nem voltak elégedettek a multifokális szemüvegükkel, a beültetett multifokális műlencsékkel sem leszenek elégedettek. Személyes tapasztalatom nincs, de sok helyről hallom ezt a tényt. A látóélesség minden távolságra kicsit gyengébb lehet, de persze szemüveg függetlenség mellett. Mondok egy példát: amennyiben sokat vezet éjszaka zavaró lehet, hogy a fényforrások körül ún. halo jelenségek is kialakulhatnak. Vannak olyanok, akiknek az életvitelébe ez belefér, és teljesen elégedettek lesznek, vannak, akik kevésbé. Ezt Önnek és az operáló orvosnak kell eldöntenie. Az esélyekről sajnos nem tudok nyilatkozni, az általam ismert előadásokból tudok meríteni. Remélem segítettem,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. július 02., 13:37; Megválaszolva: 2019. július 05., 10:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: