• Szemüveg(?! )

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Lányommal két különböző gyermek szemorvosnál jártunk mert mielőtt elkezdene szemüveget hordani biztosak akartunk lenni benne, hogy valóban szükséges számára. A két doktornő két különbőző dolgot mondott így szeretnénk tudni egy harmadik orvos véleményét is. Az első doktornő azt állapította meg, hogy a jobb szem: +0, 5 dptr., -1 cyl.dptr., 120 fok Ax., Pd. mm 55 Bal szem: +0, 75 dptr., -1, 5 cyl.dptr., 70 fok Ax. Ő szerinte a lányomnak azonnal el kell kezdenie szemüveget hordani, min. napi 3-4 órát különben tompa látása fog kialakulni és ezzel valószínűleg megelőznénk azt is hogy tovább romoljon a szeme. A második doktornő azt állapította meg, hogy: Jobb szem: +0, 75 dptr., +1, 5 cyl.dptr., tengely: 10, vízus: 0, 80 villával Bal szem: +0, 75 dptr., +1, 25 cyl.dptr., tengely: 50, vízus: 0, 80 villával Szerinte a lányomnak nem kell szemüveg mindaddig amíg nem panaszkodik fejfájásra vagy nem zavarja, hogy nem lát megfelelően. Kérnénk szíves szakvéleményét, hogy közölt leletek tükrében szükséges-e a lányomnak szemüveg vagy sem? Köszönöm szépen előre is! Üdvözlettel Tamás

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a gyermekszemészet, szemüveg, tompalátás témában

        Kedves Uram! Attól függ, hogy melyik szakirodalmat olvassa a gyermekek szemgolyója kb. 12-14 éves korig "fejlődik, nő". Úgy, mint a kezünk, lábunk, stb. Tehát, anatómiai okok miatt folyamatosan változik a dioptria is - és ezzel párhuzamosan a szemüveges korrekció mértéke. (Ha szükséges.) Tekintettel arra, hogy cilinder érték is van, kérdés, hogy mennyire "panaszkodik" a lánya a látásra, mivel ilyenkor azért már "rosszabbul" látnak. Mindenesetre ebben a kérdésben nem szeretném - mivel nincs hozzá kellő tapasztalatom - megmondani, hogy hordja-e vagy nem. Amit kérdez nagyon nehéz kérdés, ezzel kapcsolatban azt javaslom, hogy egy gyermekszemész kollégát keressen fel, akinek nagyobb tapasztalata van ilyen esetekben, mivel nem kimagaslóan rossz értékeket mértek. Ha nagyobb lenne a dioptria, akkor javasolnám a szemüveges korrekciót, mert valójában fennáll a tompalátás lehetősége. Üdvözlettel,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. február 25., 18:40; Megválaszolva: 2019. február 27., 19:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: