• Villogó fényfoltok

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! körülbelül 2 hónappal ezelőtt arra lettem figyelmes, hogy néha-néha fel felvillan 1 fényfolt, teljesen véletlenszerűen időközönként, és ami érdekes, hogy mindig ugyanúgy néz ki. Nagyon bosszantó, csukott szemmel - nyitott szemmel egyaránt bevillan. Fehér felületen inkább feketének mondanám, de ha becsukom a szemem, akkor fényes.( megpróbálom grafikailag is ábrázolni, hogy mit látok egy mellékelt képpel ) amikor bevillan ez a fényfolt akkor kb a látóterem 20% -án észlelem. Kb fél másodpercig tart, tényleg csak 1 pillanatig tart. (Ez a tünet tartott 2 hétig, és naponta többször is felvillant, volt hogy 10 perc alatt 10-20x is, és volt hogy 1 nap csak 2-3 x, de a folt alakja mindig ugyanúgy nézett ki.) Voltam szemésznél is, de csak optikában, ahol talán nézték a szemfeneket is, de pupillatágítás nélkül, azt mondta a Dr. hogy nincsen gyulladás. Sajnos a fényfelvillanásos tünetet elfejeltettem megemlíteni neki, mert akkorra már elmúlt, és gondoltam hogy csak átmenetileg látom ezt. Főleg fényérzékenység miatt mentem az optikába, ahol javasoltak egy szemcseppet, azóta csepegtetem. 2 hét után a tünetek maguktól elmúltak, de 2-3 napja újra jelentkeztek... Ugyanaz a fényfolt. Még alvás közben is látom, nagyon bosszantó. Próbálom kivenni, hogy esetleg melyik szememen látom, de mivel csukva is látom, így mindkettő szememnél látszik. A fényfolt főleg a szemem közepén, vagyis a látótér közepén jelenik meg, Én azt veszem észre, hogy a számítógép monitorján ha fehér felületre nézek, akkor mintha az "generálná" ki ezt az egészet, de nem vagyok benne biztos. Az tény, hogy sokat gépezek, szükséges a munkámhoz. Már be jelentkeztem a szemészhez újra, most nem optikába, hanem egy magán klinikára, de csak 9 nap múlva fogok tudni menni, ekkorra kaptam időpontot. Sajnos rossz tulajdonságom, hogyha van valami problémám, akkor beírom az internetre a tüneteket, és rossz dolgokat ír... erre a villanásra is csak retinaleválást találtam, hát mondhatni csodás:D (Ha retinaleválás lenne, már 3 hónap alatt megvakultam volna igaz? meg akkor az optikában lévő Doktor már észre vette volna, pupilla tágítás nélkül is, remélem) Olvastam, hogy vérnyomás probléma is lehet, de van itthon vérnyomás mérőm és 120/80 as a vérnyomásom, napi 3-4 x is mértem azóta. Doktor Úr szerint mi lehet ez? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a fényfelvillanás, határhártya leválás, retina témában

        Kedves Uram! Az Ön által leírt panasz (villámlátás/fényfelvillanás) nagyon hasonlít arra, amikor valakinek hátsó üvegtesti határhártya leválása van. Ez azt jelentheti, hogy az üvegtest és a retina/ideghártya találkozásánál lévő határhártya részben vagy teljesen levált. Fontos különbség, hogy ez nem egyezik meg a retinaleválással! Ennek hátterében nehéz megmondani, hogy mi áll, de vérnyomás probléma is lehet. Előfordulhatnak úszkáló homályok is, a szemünket kitöltő üvegtestben biokémiai változások hatására kialakulnak ún. úszkáló homályok, melyek a szemünk előtt (főleg világosban) pókhálószerűen úszkálnak. Azt gondolom, hogy nem (kötőhártya)gyulladás áll a háttérben. Ellenben minél hamarabb pupillatágításos vizsgálatot javasolnék, mivel előfordulhat az az eset is, hogy a fényfelvillanások hátterében retinaszakadás áll! (Ezt ebben a formában nehéz megmondani) Kérdésére, hogy 3 hónap alatt már megvakult volna ha retinaleválás áll a háttérben nehéz válaszolni, de az tény, hogy egy retinaleválás esetén rosszabb is lehetne a látóélessége. Pupillatágítás nélkül biztosan nem lehet kizárni a retinaleválást (kivéve ha egy UH vizsgálatot csinálnak), ezért javasolt a vizsgálat. Üdvözlettel,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. január 14., 11:07; Megválaszolva: 2019. január 14., 18:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: