Lézeriridotómia

T Dr Cserháti András! A héten megállapították, hogy zöldhályogom és szürkehályogom is van. Státusz: Tnc 22/21 /korr/ Hgmm Tappl: 24/23 Hgmm Refr +2, 0 Dsph-0.25 Dcyl 152/+1, 75Dsph-1, 5 DcyI4 Vod: 0, 4+2, 0 Dsph=1, 0 Vos: 0, 4+1, 5Dsph-1, 5 Dcyl 5=0, 8 Gonoscopia: mély csarnok, hirtelen sekélyedő zug, Platean irisz látótér ép Rl.ou: ép védőszervek, kissé érágas conjuktiva, cornea:sima, tiszta, csillogó, elülső csarnok mély csarnok, hirtelen sekélyedő zug, Platean írisz pupilla kerek, centrális, fényre jól reagál Lencse: ou. centr-telérő széli vesszős homály, jobb oldalt min homály. Üvegtest ou tiszta Szf ou: Éles határú, jó szinű papilla, maculában élénk fényreflex, erek a kornak megfelelőek. Javaslat: lézeriridotomia Szeretném megkérdezni, hogy ez a lézerezés megállítja a szem romlását? És meddig tart? Ez végleges megoldás vagy ismét kiújulhat? Lehet többször ezt műteni? Melyik adat mutat arra a szemnyomáson kívül, hogy ez zöldhályog? A műtét után mit fogok érezni és kb. mikor fogok normálisan látni? Homályos látás lesz-e és meddig? Az egyik szememen volt retinalevállás és lézerezték, lehet ezt is így műteni? A szürkehályognál is magas a szemnyomás? Ezek értékek tudatában javasolná ezt a műtétet? Nagyon várom a válaszát, amit előre is köszönök! Üdvözlettel.

Dr. Cserháti Zoltán válasza zöldhályog roham témában

Tisztelt Hölgyem! A vizsgálat során kissé magasabb szemnyomásokat mértek mindkét szemén, ám a látótér vizsgálat során nem mutattak eltérést. A hármastükör vizsgálat (gonioscopia) során mély (jó hír), ám, hirtelen sekélyedő (kevésbé jó hír) elülső csarnokot láttak kollégáim. Ez azért probléma, mert ilyenkor gyakrabban alakulhat ki glaucomás (zöldhályog) roham. A szürkehályoggal kapcsolatban mindkét szemén vannak homályok, ezek a leírtak alapján, úgy vélem, hogy megoperálhatóak. Alapvetően az ajánlott Nd: YAG lézeriridotomia során - a már említett sekélyedő csarnokzug miatt - egy kis nyílást képeznek a szivárványhártyáján, amelyet követően nem tud elzáródni a zug, jobb a csarnokvíz elvezetés, így remélhetőleg az akut glaucomás roham elkerülhető. Amennyiben sikeres a beavatkozás nem kell megismételni, de előfordulnak olyan esetek, amikor szükség van erre. Ambuláns ellátás során ez kivitelezhető, néhány percről beszélünk, ám érzéstelenítő szemcsepp mellett is kissé érzékeny lehet, de teljesen elviselhető a beavatkozás. A zöldhályog betegség nem egyenlő azzal, hogy valakinek magasabb a szemnyomása. Magas szemnyomás, látóidegfőn való eltérések, valamint a látótérben való kiesések határozzák meg a betegség meglétét, tehát komplex betegségcsoportról beszélünk. A lézeriridotómia a látását nem fogja befolyásolni, annak érdekében, hogy "tisztább" legyen a látásélessége szürkehályog műtét javasolt. Az Ön által említett retinaleválás+lézer egy teljesen másfajta beavatkozást takar, nem egyezik meg a lézeriridotómiával. Remélem segítettem! Tisztelettel, Dr. Cserháti Zoltán

Megválaszolva: 2017. december 16.

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Kancsalság ellenes műtét után
Tisztelt Doktor Úr! strabismus divergens elleni műtéten estem át. Beavatkozás: Retropositio m. rect. ext. 9mm l.u. Arról szeretnék érdeklődni, hogy a műtétet...
Torz látás retinaműtét után
Tisztelt Doktor úr! Véleményét szeretném kérni a következőben: Bal szemem: lágy kontaktlencse viselése mellett korrigált szem (-0,25D, -1,75 kontaklencse)...
Pupillaméretben különbség
Tisztelt Doktor Úr! Kb. egy hónappal ezelőtt vettem észre, a fürdőszobában, hogy a jobb pupillám kicsit nagyobb a balnál. Ez csak bizonyos fényviszonyok...
Heveny kötőhártya gyulladás
Tisztelt Doktor úr! A mai napon heveny kötőhártya gyulladást állapítottak meg nálam. A doktor úr nem tudja biztosan, hogy bakteriális, vagy allergiás...
Szürkehályog műtét téves lencse...
Kedves Doktor úr! Szurkehalyog műtéten estem át, a megbeszélt és kifizetett lux smart lencse (nyújtott fókuszu) helyett tévesen lux good (monofocalis)...
Szemzugi elváltozás
Üdvözlöm! Egy ideje a külső szemzugomban megjelent ez a kb rizs méretű folyadékkal telt kis "hólyag". A jobb szemsarokban is felfedezni vélem, de ott nincs...