Szemészeti vizsgálatok

Tisztelt Doktor! Pár hete felerősödtek látászavar panaszaim, aminek szeretnék most már a végére járni. Főleg félhomályban látok rosszul, apró felvillanó pöttyöket látok elsősorban a sötét részeken. Ez annyiban romlott, hogy már világosban is és monitoron is látom ezeket a villódzásokat. Szemészeti vizsgálaton voltam, illetve VEP vizsgálaton, ami eltérést nem mutatott. Ha a retinasejtek károsodnak a szemben, azt mely vizsgálatok mutatják ki legpontosabban? A VEP vizsgálat kimutatta volna, ha fényérzékelő sejtek károsodása történt volna, vagy az a szemfenék vizsgálattal látható? Nagyon zavar ez az állapot és szeretném tudni milyen vizsgálatokkal lehet teljeskörűen utánajárni a problémának. Köszönöm szépen!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza látászavar, úszkáló homályok témában

Tisztelt Hölgyem!

A vizuális kiváltott válasz (VEP) vizsgálat a látópálya működéséről ad információt. Amennyiben ez a vizsgálat negatív eredménnyel zárult, javasolnék egy pupillatágításos vizsgálatot és egy macula OCT vizsgálatot. Sajnos nem írta, hogy a szemészeti vizsgálat milyen eredménnyel zárult, esetleg milyen a látásélessége, stb.

Sajnos, a leírása alapján így nagyon nehéz diagnózist felállítanom, de hadd mondjam el, hogy az esetek jelentős részében ún. úszkáló homályokkal találkozunk ezen panaszok vizsgálata során. Ezek az üvegtesti térben lévő homályok - leginkább világosban, félhomályban - sötét foltokként tűnnek fel. Érdemes tudni, hogy ezek ártalmatlanok, ám érdemes kontrollálni őket. Léteznek olyan beavatkozások, melyekkel ezek eltüntethetőek, ám azokat a kialakuló kockázatok miatt nem javasolom.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2017. november 07., 22:38; Megválaszolva: 2017. november 17., 14:12
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szememben ...
Látászavar. Szedüles
Látászavar
Kb másfél órája a jobb, retina-műtött (2014: PPV, epiret.membráneltávolítással, majd 2015-ben szürkeh.) szemem előtt femete...
Perifériás látótérkiesés...
Látásprobléma
Tisztelt Doktornő! Pár hónapja világos háttérnél pontokat kezdtem el látni.Fehér vékony vagy rácsos tárgyak mintha mozognának. Kicsit a migrén...