• Szemüveg, szemvizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Korábban hordott szemüvegem: jobb: -0,75, bal: -0,5 Az eredeti panaszom, amivel szemészhez fordultam az volt, hogy kicsit homályosan láttam és távolra egyre rosszabbul. Ezzel a szemüveggel továbbra is gyengébben láttam távolra, az astygmia korrigálásával a homályos látás véleményem szerint javult. Ismét elmentem látásvizsgálatra és most ilyen lencsét kaptam: sph.: -0,50 , +,025 ; cyl.: +1,00 , +0,50 Jelenleg ezzel a szemüveggel távolra még rosszabbul látok, mint szemüveg nélkül. Arról szeretnék érdeklődni, hogy véleménye szerint ez egy rosszul felírt lencse, vagy csak megszokás kérdése. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Cserháti Zoltán válasza a szemüveg, dioptria, látásélesség témában

        Kedves Hölgyem! Amikor valaki távolra lát rosszabbul, akkor ún. mínuszos szemüveget írnak fel. A "sph." azt jelenti, hogy az "sima" mínuszos szemüveg, míg a "cyl." azt, hogy az astigmiát próbálják korrigálni. Az astigmiával kapcsolatban érdemes tudni, hogy kb. 0.5-0.75 dioptriát még az agyunk ki tud korrigálni, de egy többnyire egyénfüggő. Igen, ezt a típusú szemüveget meg kell szokni, de sokszor írnak fel gyenge vagy éppen túl erős szemüveget is. Javaslom, hogy amennyiben továbbra is fennállnak a panaszai, keressen fel egy másik optikát, esetleg olyan szemészeti szakrendelőt, ahol szemész orvos korrigálja ki a szemét. Remélem segítettem. Üdvözlettel,

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2017. május 26., 17:08; Megválaszolva: 2017. május 28., 22:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: