Jövendő szürke-hályog műtét

Tisztelt Doktor úr! A szememen kb. 3 évvel szürke-hályogot diagnosztizáltak. Akkor azt mondták, hogy évekig is fejlődhet mire annyira "beérik", hogy műteni lehet. Jelenleg 3 dioptriás kontaktlencsét hordok. (távolra látáshoz kell.) Jelenleg közelre jól látok lencse nélkül is. Fél évente járok kontrollra, és azt mondják, hogy egyelőre nem növekedett. Viszont Pár hete megjelent egy fekete pötty a látóteremben amit főleg csak erős fényben érzékelek. Most még nem nagyon zavaró. Kérdésem az lenne, hogy egy ez lehet e a hályog miatt. Egy másik ide vágó témában is szeretném kikérni a véleményét. Jobban utánanézve a szürke-hályog műtéti technikáknak, úgy láttam, hogy már létezik olyan műlencse amivel közelre és távolra is jó látnék. (a lencse neve: AcrySof®ReSTOR) Ön hallott már erről? Mi a véleménye erről? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza úszkáló homályok, szürkehályog, műlencse, multifokális műlencse témában

Kedves Uram!

Minden embernek egyedi módon kialakulhatnak, ún. úszkáló homályai, melyeket is leír. Ezek, főleg erős fényben, követik a szemmozgást, vagyis úszkálnak. Ezen elváltozások többnyire ártalmatlanok, inkább zavaróak. Nem függ szorosan össze a meg nem operált szürkehályoggal, azonban a szürkehályog miatt a fénytörés is módosulhat, csökkentve ezzel a látásélességet is természetesen. Szemészeti ultrahang vizsgálat segítségével könnyen diagnosztizálható, követhető.

Alapvetően a szürkehályog műtétek során vagy közelre, vagy távolra "tervezik" a lencsét, vagyis egyik távolságba nem lesz szükség szemüvegre. Azonban, bizonyos esetekben, lehet a kettőt közelíteni, tehát míg az egyik szembe beültetendő műlencsét kissé távolabbra, a másik szembe ültetendő műlencsét kissé közelebbre tervezik. Az Ön által említett műlencse multifokális, melynek előnye, hogy minden távolságra, azaz az olvasási igénytől kezdve a gépjárművezetésig, és a köztes távolságokban is jó látást biztosít. Mindenképpen meg kell említeni, hogy nem mindenki számára megfelelő megoldás ez a lencse, hiszen amellett, hogy drágább, sok páciens nem tudja "megszokni", nem váltja be a hozzá fűzött reményeket (pl. éjszakai vezetésnél egyes esetekben a szembejövő gépjárművek fényszórója zavaróan becsillanó lehet) . Erről mindenképpen beszéljen a műtétet végző szemész kollégával.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. november 24., 10:05; Megválaszolva: 2016. november 29., 21:58
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Mozgó dolgok a látótérben?
Tisztelt Doktor Úr! A "problémám" úgymond már viszonylag régóta tapasztalom azonban nem gyakran. Alkalmanként ha sokat nézem a számítógépem...
szürkehályog utáni panasz
10 éve műtötték szürkehályoggal a szemeimet.Most a balszememen észrevettem , hogy olyan mintha ezernyi mákszemet látnék és úszkáló...
szürkehályog mütét
Tisztelt Doktor Úr! 40 évvel ezelőtt a szaruhártyám felső pereme mész által megsérült. Ez a sérülés meggyógyult és a látásomban ezidáig nem...
szürkehályog műtét után
Tisztelt Doktor Úr! Néhány nappal ezelőtt végeztek a jobb szememen szürkehályog műtétet phacoemulsificatios technikával és +21.5 D-s...
Romló látás fiatal korban?
Tisztelt Dr. nő / Dr. úr! A tavalyi évben olyan június környékén először szem villogás/káprázás jelentkezett mind két szememnél, ezzel nem...