LELET ÉRTÉKELÉSE

Tisztelt Doktor Úr! 4 éves kisfiamnál szemproblémát diagnosztizáltak, így szemüvegre van szükség. Megdöbbentettek a mért számok, ennek értelmezésében kérném a segítségét. 1. vizsgálatnál: V: 0.6 V: 0.6 binoc: 0.8 Szf: Mko.ép Szűken sc: Mko.-cyl Ref: +1.75d rá -1.75d cyl 18fok /+0.75d rá -1.5 cyl 179fok Pupillatágítás utáni adatok: CYCLOPLÉGIA: J.O.FÜGG: +3.0D, VÍZSZ: +5.0D 110fok, B.O.FÜGG: +3.0D VÍZSZ: +4.5D CYL 83fok REF: +3.0D RÁ +1.75D CYL 97fok /+2.5D RÁ +1.5D CYL 87fok V- +3.0D RÁ +2.0D CYL 110fok=0.8 V- +3.0D RÁ +1.5D CYL 80fok=0.8 Hogyan értelmezhető ez a diagnózis? A plusszos dioptriák távollátásra utalnak? Tehát a közellátásával van alapvetően gond a kisfiamnak? Ezen cilinderes szem esetében valóban nem várhat a szemüveg pár évet? Milyen következményei lennének a szemüvegnélküliségnek? Előre is köszönöm a segítséget. Edina

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemüveg témában

Kedves Edina!

A V: 0.6 azt jelenti, hogy a nyers visusa (látásélessége) 60%-os, de binocularisan (vagyis két szemét használva) ez 80%-os. Szemfenéki vizsgálattal mindkét oldalt rendben találták.

Refraktometriás vizsgálat segítségével a fénytörési hibákat vizsgáljuk, ezt gyermekek esetében többnyire pupilla tágítás után is elvégezzük. Ez a cycloplégiás tágítás, itt különbözhetnek az értékek, ez a szemész szakorvosok számára nyújt segítséget a korrigálás szempontjából.

A gyermekek növekedésével a szem átmérője is egyidejűleg nő, ez kb. 3-4 éves korig megtörténik. Ettől kezdve - amennyiben szükséges - kezdődhet meg a korrigálás. (Az, hogy mikor kezdhet viselni szemüveget egy gyermek, eltérnek a vélemények, de általánosan igaz, hogy 4-6 éves korban el lehet kezdeni a korrigálást.)

A gyermekek látásélességének vizsgálata nem egyszerű feladat, több vizsgálómódszer is rendelkezésre áll, ennek függvényében kicsit magasabb értékektől sem kell feltétlenül megijedni.

A jobb szem (+3.0D +2.0D cylinder 110°) és bal szem (+3.0D +1.5Dcyl 80°) esetében 80%-ra korrigálhatjuk a gyermekét, azonban a vizsgálat kicsit magasabb cylinderes értéket mutatott. Ezt szemüveggel korrigálhatjuk, és minél korábban "avatkozunk be", annál nagyobb biztonsággal segíthetjük a felnőttkori látásélességet.

Véleményem szerint a szemüveg és az előírt (folyamatos) ellenőrzések szükségesek, azokat bízza gyermekszemészetben jártas szakorvosra.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. április 18., 15:53; Megválaszolva: 2016. április 19., 19:54

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Hajszál karc a szemüvegen?
Tisztelt Doktor Úr/Nő A tengapi nap folyamán véletlen megkarcoltam a szemüvegem, ami természetes fényben nem látszik, ha átvilágítok rajta...
Dioptria kérdés
Szemüvegkarc
Tisztelt Doktor úr! Akkor azt mondja, hogy ezek a hajszálkarcok nem befolyásolják a latást a kesőbiekben? Nagyon nem szeretnem, ha romlana, főleg nem...
Karcos szemüveg
Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy tegnap a macskám vegig karcolta a szemüvegem a körmeivel.. Maga a karc ha felveszem a...
Szemüveg vagy kontaktlencse...
Tisztelt Doktor úr! Szemüveges vagyok már gyerekkorom óta, az utóbbi időben mindig az egyik ismertebb nagy optikai hálózatnál veszek szemüveget...