Szemüveg értékei?

Tisztelt Doktor Úr! A szemüvegem értékei: jobb szem: -2.25 -0.75 Cyl 90 fok Vízus 1.00 bal szem: -1.5 -0.5 Cyl 90 fok Vízus 1.00 Ezeket az értékeket mérték nekem már 2008 óta. Illetve akkor még Cylinder nélkül, de 2013-ban két doktornő is vizsgált és a bal szememre mindkettő ugyanezeket az értékeket írta fel. Februárban voltam lézeres szemműtétet megelőző vizsgálaton, ahol a következő adatok jöttek ki: jobb szem: -2.00 D -0.75 Cyl Vízus 1.2 bal szem: -1.00 D -0.75 Cyl Vízus 0.95 Pupillatágításban: jobb szem: -1.25 D -0.75 Cyl Vízus 0.95 bal szem: -0.25 D -1.00 Cyl Vízus 0.95 Ezek alapján azt írták a papírra, hogy túlkorrigált korrekciót viseltem és szoktam meg. Csináltassak másik szemüveget a mért adatok alapján és azt szokjam meg.Ettől eltekintve alkalmas vagyok PRK és Femto műtétre is. Elmentem optikába új szemüveget csináltatni, ahol saját felelősségre adtak negyed dioptriával kevesebb lencsét mindkét szememre (persze vizsgálat után) , viszont abban nem láttam élesen, nagyon zavaró volt. Utána visszamentem az optikába, kipróbáltam úgy, hogy csak a bal lencsét hagyom kevesebb dioptriával (tehát akkor a bal volt -1.25 -0.5 Cyl, a jobb -2.25 -0.75 Cyl) , de akkor a bal szemem nagyon elkezdett fájni, a nap közepére nagyon elfáradt, és persze nem is láttam élesen, a két szemem nem hozott együtt „tiszta” képet. A lézerkezelést végző intézményben sajnos nem mondták meg, hogy tulajdonképpen milyen dioptrájú és Cylinderű szemüveget kellene viselnem, pedig jó lett volna, mivel már 8 éve ezekkel az értékekkel mért lencsével hordom a szemüveget, nem tudom, hogyan tudnék megszokni másikat. Ezek alapján az értékek alapján Ön szerint milyen értékű szemüveget kellene viselnem?

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemüveg témában

Tisztelt Hölgyem!

A 2008-ban és az idén februárban mért értékei kis mértékben különböznek csak. Ennek oka lehet az, hogy fáradtabb volt vagy a próba során nem volt akkora különbség két feltett dioptria között. Számos esetben elégséges lenne a "gyengébb" dioptria, azonban gyakran kerül sor túlkorrigálásra. Ezekben az esetekben igaz, hogy jobb látásélesség (vízus) érhető el, azonban hozzászokhat a szem az erősebb dioptriához.

Korábban hordott erősebb dioptriái miatt érezte azt, hogy az új szemüveggel (és a kisebb dioptriákkal) nem lát élesen. Amennyiben a két szem között legalább 1.0 dioptria különbség van - ahogy próbálkozott is - fejfájás, látáscsökkenés léphet fel.

Véleményem szerint, mivel 8 éve hordja szemüvegét a megadott dioptriákkal, nem lenne célszerű váltani. Abban az esetben, hogy ha PRK vagy Femto műtét mellett dönt, számolnia kell azzal, hogy a műtét után bizonyos időnek el kell telnie, hogy a szem regenerálódjon, pihenjen. Minden esetben kérje ki a műtétet végző szemész szakorvos véleményét a kérdésben.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. március 28., 19:00 ;Megválaszolva: 2016. március 30., 23:43
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Hajszál karc a szemüvegen?
Tisztelt Doktor Úr/Nő A tengapi nap folyamán véletlen megkarcoltam a szemüvegem, ami természetes fényben nem látszik, ha átvilágítok rajta...
Dioptria kérdés
Szemüvegkarc
Tisztelt Doktor úr! Akkor azt mondja, hogy ezek a hajszálkarcok nem befolyásolják a latást a kesőbiekben? Nagyon nem szeretnem, ha romlana, főleg nem...
Karcos szemüveg
Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy tegnap a macskám vegig karcolta a szemüvegem a körmeivel.. Maga a karc ha felveszem a...
Szemüveg vagy kontaktlencse...
Tisztelt Doktor úr! Szemüveges vagyok már gyerekkorom óta, az utóbbi időben mindig az egyik ismertebb nagy optikai hálózatnál veszek szemüveget...