Mi okozhatja a problémámat?

Tisztelt Doktor Úr! 3. éve már, hogy a jobb szemem látása egyik napról a másikra elmosódottá, torzzá vált, távolra is, közelre is így látok vele, míg a bal szememmel egyáltalán nincs gondom. A jobb szemgolyót tükörben dülledtebbnek látom.Ha erősen fókuszálok, valamit tisztul a látásom, és észrevettem, hogy ilyenkor valamivel mindig tisztább a kép a legfelső és legalsó tartományban, a középső szakasz a legtorzabb. Legalább 5 szemészt kerestem föl már, akik vizsgálat után elmondták, hogy nem találnak szemészeti eltérést.Szemüveget kaptam, amit nagyon nehezen fogadok el, mintha tiltakozna az idegrendszerem ellene, nem érzem jól magam a használatakor. Sokszor van migrénem és a számomra igen ijesztő auramigrén (szikralátás 10-15 percig, de fejfájás nélkül) is szokott jelentkezni azóta, mindig a jobb szemem felől, ami gyakran fájni is szokott: szúró érzést tapasztalok.. A legutóbbi leletnél fölfigyeltem egy eltérésre: R: SPH: +1, 75 Cyl: 0, 50 Ax: 77 L: SPH: +1, 00 Cyl: 0, 25 Ax: 90 Cyl. form: - UD: 12, 0 Kérdésem: okozhatja-e a problémámat ez a cyl. eltérés? Cylinderes lencsére lenne-e szükségem emiatt? Mert nem ilyet írtak föl. (+3, 5 +2, 5) Legalább tudnám már, hogy mi okozza a problémámat, mert 3 év alatt ez még nem derült ki. Köszönöm és várom válaszát, tanácsát, milyen irányban menjek tovább. Üdvözlettel: Kovácsné Éva

Dr. Cserháti Zoltán válasza szemüveg témában

Kedves Hölgyem!

Mindenek előtt a leírt panaszok és értékek alapján nem mondható, hogy erős cilindert kapott. Ez az eltérés normális, sok embernek van ekkora eltérése úgy, hogy nem zavarja őket.

Említett fejfájást, valamint, hogy nem szereti hordani a szemüveget. Ebben az esetben valószínűleg, hogy nem megfelelő dioptriájú a szemüveg. Ez érthető, hogy ha a mérés eredményei ellenére +3, 5 +2, 5 dioptriájú szemüveget hord. Azonban nem lehet véletlen, hogy ilyen szemüveget írtak fel, ezzel kapcsolatban nem tudok nyilatkozni. Ennek ellenére, ajánlott egy pontosabb kerato- és refraktometria vizsgálat.

Amennyiben fejfájása a közismert fájdalomcsillapítókra elmúlik, nagy valószínűséggel nem szemészeti probléma áll a háttérben.

A szikralátás kicsit bonyolítja a képet, hiszen azt nem befolyásolja a szemüveg viselése. Amennyiben egy szemen jelentkezik, érdemes szemészeti UH vizsgálatot végezni. Amennyiben mindkét szemen jelentkezik, belgyógyászati és/vagy neurológiai vizsgálat is javasolt.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. február 11., 00:07 ;Megválaszolva: 2016. február 16., 22:19
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Hajszál karc a szemüvegen?
Tisztelt Doktor Úr/Nő A tengapi nap folyamán véletlen megkarcoltam a szemüvegem, ami természetes fényben nem látszik, ha átvilágítok rajta...
Dioptria kérdés
Szemüvegkarc
Tisztelt Doktor úr! Akkor azt mondja, hogy ezek a hajszálkarcok nem befolyásolják a latást a kesőbiekben? Nagyon nem szeretnem, ha romlana, főleg nem...
Karcos szemüveg
Tisztelt doktor úr! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy tegnap a macskám vegig karcolta a szemüvegem a körmeivel.. Maga a karc ha felveszem a...
Szemüveg vagy kontaktlencse...
Tisztelt Doktor úr! Szemüveges vagyok már gyerekkorom óta, az utóbbi időben mindig az egyik ismertebb nagy optikai hálózatnál veszek szemüveget...