Kancsalság és kontaktlencse

Tisztelt doktornő! Szemtengelyferdülésem van avagy kancsalság, nem tudom melyik a pontos meg nevezés. Esotropia állású a bal szemem. És az érdekelne, hogy lehetséges-e kontaktlencse viselése? Tompán is látok ezért is kell szemüveg illetve a korrigáció miatt is. A szemüveg korrigálta mindig is a szememet, viszont már 20 év szemüveg viselése után nagyon zavar és nem akarom így folytatni az életem tovább, viszont műtét alá sem szeretném vetni magamat. Mert a sikeresség esélye kevés és kockázatokat sem szeretnék. Nem szeretném, hogy rosszabb legyen, mert így is kellemetlen már számomra. Sok helyen olvastam, hogy a kontaktlencse nem korrigálja a szemet. De több helyen is és más emberek véleménye meg azt mondta, hogy valakiknek korrigálja, illetve vannak olyanok amik segítenek. Lehetséges akkor kontaktlencsét hordani, hogy a látásom is megfelelő legyen illetve a szemem is megfelelően álljon?

Dr. Cserháti Zoltán válasza kancsalság témában

Tisztelt Uram!

A kancsalító szem kezelése nehéz, sok időt és türelmet követel. Először is attól függ milyen típusú kancsalság áll fenn, a kancsalító szem tompalátó-e, valamint milyen korrekció szükséges.

Nagyon fontos, hogy a rendelt szemüveget mindig kell hordani, mert így érhető el, hogy a kancsalító szem is "dolgozzon". Nem tudom, hogy mikor vált tompalátóvá a szeme, azonban felnőttkorban (amennyiben valóban tompalátó) már nem kezelhető sikeresen ez a szem.

A kérdés, hogy hordhat-e kontaktlencsét szintén nagyon összetett. Mellette szól, hogy szélesebb a látómező és kisebb a torzítás, tehát a korrekcióban segíthet. Azonban, mivel a szem felszínén helyezkedik el nem képes "munkára" fogni a szemizmokat. Vagyis a szemgolyó mozgását nem segíti elő és mint korábban említettem, nem minden esetben érdemes felhelyezni. A jól látó szemmel kapcsolatban annyit, hogy annak korrekciója különösen fontos ilyen esetekben, ezért szoros szemészeti kontroll javasolt a látásélesség tekintetében.

A szemizmok műtéti helyreállítása a korábbi kezelések eredménytelensége után jöhet szóba, melynek célja, hogy a szemizmokat a megfelelő helyzetbe állítsuk. Ilyen esetekben a szemgolyók állása megfelelő, de nem garantált, hogy megszűnnek a látásproblémák, vagyis ezt követően is érdemes szemüveget viselni.

Javaslom olyan szemorvos felkeresését, aki ez irányban nagyobb tapasztalattal bír.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. február 05., 23:22 ;Megválaszolva: 2016. február 09., 19:55
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
szédülés.- szemmozgató izmok
Tisztelt Doktor úr! Időnként enyhe szédülést érzek. Labor, széklet eredményeim teljesen rendben vannak. Kardiológián EKG, 24 órás...
tompa látás
A jobb szememen (kancsalság miatt) születésemtől kezdve tompa látás van. A szakorvos tájékoztatása szerint arra a szememre egyáltalán nem látok....
Szemfájdalom, kancsalság
Tisztelt Dr.Úr! Kicsi koromtól a jobb szemem befele kancsalított, így kamaszként megoperáltattam.1997-ben a SOTE Klinikán egy professzor műtött...
Kancsalság elleni műtét vakság...
Tisztelt Zoltán! Gyermekkoromban egy baleset következtében elvesztettem látásom egyik szememre. Ez a szemem jelentős mértékben kancsalít. Jó...
Kell-e ilyen erős szemüveg?
Tisztelt Doktor Úr! Lányunknak, az 1 éves rutin szemvizsgálaton azt állapították meg, hogy szemüvegre van szüksége. Ennek oka, a 2 szem közötti...