Időnkénti vakság

T.Doktor Úr! Rendszertelen időközönként megvakulok, cca két-három hetente vagy havonta, hol egyik, hol a másik szememre vagy mindktettőre egyszerre.Ilyenkor korom feketeséget látok, amin tűfejnyi pontokon keresztül éles fény szűrődik be. A fénybeszűrődést nem mindig tapasztalom.Kb 10-15 percig tart ez az állapot. Három évvel ezelőtt a bal szememben hátsófali üvegtest leválást diagnoztizáltak.Ekkor az egyik szemorvos figyelmeztetett, hogy most majd ezen az oldalon nemsoká leszakad a retinám is és ez nagy baj. A másik szemorvos pedig azt mondta, hogy ez nem így van.Ezen a problémán kívül pansinusitissal operáltak orron keresztül kétszer is.Ezzel kb 2 éve már újból kellene operálni de többször nem vállalom a rendszeresen másfél évenként szükségessé váló műtétet.Ez lehet hatással a szememre? Három évvel ezelőtt zöldhályog gyanú merült fel, mert a szemnyomásom 18 és 22 volt, ez most is 18 és 22. Várom Doktor Úr véleményét, melyet előre is köszönök.

Dr. Cserháti Zoltán válasza hirtelen látásvesztés témában

Tisztelt Hölgyem!

Amennyiben ilyen gyakran (havonta) veszíti el a látását, hirtelen (de ugyanakkor hamar visszatérő) , mindkét szemére tanácsolom, hogy azonnal keressen meg egy fekvőbeteg ellátásra is alkalmas szemészeti osztályt! Különböző szemészeti (UH, macula és papilla OCT) vizsgálatok, valamint kardiológiai és neurológiai kivizsgálás (nyaki UH) is szükséges, mert a múló (majd visszatérő) jellegű részleges vagy teljes látásvesztés hátterében szívbetegség vagy keringészavar állhat!

A hirtelen kialakuló látásvesztések hátterében leginkább szemfenéki keringési zavarok (elzáródások) , ideghártya leválás, valamint üvegtesti vérzések állnak.

A hátsó üvegtesti leválás - főleg idősödő korban - nem ritka jelenség, amely nem jelent feltétlenül problémát. Igaz, hogy ebben az esetben szorosabban kell figyelni azt, mivel növelheti az ideghártya leválás valószínűségét.

Zöldhályog betegségről akkor beszélünk, hogy ha magas szemnyomás, látótér csökkenés, valamint a látóidegfő károsodása is fennáll. Érdemes folyamatosan kontrollálni szemnyomását, mert határértéken (21 Hgmm) van.

Nem gondolom, hogy a pansinusitis kapcsolatban áll az Ön problémájával.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. január 31., 21:49 ;Megválaszolva: 2016. február 02., 18:15
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Látászavar
Tisztelt Doktorúr! Több, mint 10 éve vagyok rövidlátó, asztigmiával. Szörnyű látászavarom van, már több, mint fél éve. Az egyébként tiszta...
Szemfenéki - üvegtesti vérzés
Torz látás
Üvegtesti homályok
állandó szemgyulladás
Állandó szemgyulladásom van. Csíp, szúr a szemem. Allergiatesztem 80 allergénre negatív , vérből vették a mintát. Nem csipás a szemem. Szedtem...