nyitott szem

Tisztelt Doktor Úr! Születésem óta nyitva van a szemem résnyire mikor alszom, a jobb oldalon kicsit jobban. régen nem volt vele különösebb probléma, de 30 éves koromban már egyre súlyosabb tüneteket okozott, mostanra pedig már elviselhetetlenné vált a kiszáradás okozta fájdalom és gyulladás. A helyi doktor gentears gélt ajánlott, amit 30 éves korom óta használok minden éjszaka, de mostanra úgy érzem nem elég. Folyamatos használata mellett is állandóan ki van száradva a szemem és alig tudok pislogni illetve kinyitni, mert állandóan ömlik belőle a könny minden pislogásnál, ha pedig a zselét nappalra belekenem nem látok semmit tőle mert elfedi a látóteremet. Ha leragasztom a szememet akkor az meg vagy nem ragad meg rendesen vagy pedig kitépi az összes szempillámat reggel ha leszedem. El fogom veszíteni így hosszútávon a látásomat?

Dr. Cserháti Zoltán válasza nyitott szem témában

Tisztelt Hölgyem!

Az Ön esetében az egyik megoldás ha különböző szemgéleket alkalmaz éjszakánként, melyek védőréteget képeznek és tartósan nedvesen tartják a szaru- és kötőhártyát, így védve azokat a kiszáradástól. Ez nagyon fontos, hiszen a szemrés részleges záródása következtében hosszú távon száraz szem is kialakulhat, amely látáscsökkenéshez és eltérő mértékű fájdalomhoz vezethet.

Nagyon helyes, hogy megpróbálta leragasztani. Úgy gondolom, hogy ha tiszta gézlapokból kisebb "bucit/golyót" formál és azt helyezi a szemére, melyet leragaszt, akkor az - még ha rövid távon is - de megoldhatja a problémát. Mivel tünetei régóta fennállnak, ezért szóba jöhet párakamra felhelyezése, amely során egy óraüveget helyeznek a szemre, és ez alatt a nedvességet a párolgó könny biztosítja. Ezt többnyire éjszaka kell használni, mert napközben a pislogások következtében elegendő szokott lenni a könnyfilmréteg.

Ritka és nagyon súlyos esetben a szemrés tartós, műtéti zárása jelenthet megoldást. Mindenesetre, szemészeti szakvizsgálat hiányában nem mondanám, hogy rövid időn belül elveszti látását, ennek érdekében érdemes mihamarabb felkeresni egy szemész szakorvost.

Tisztelettel,

Kérdés: 2016. január 31., 16:11 ;Megválaszolva: 2016. február 02., 18:15
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemfenéki - üvegtesti vérzés
Torz látás
Üvegtesti homályok
állandó szemgyulladás
Állandó szemgyulladásom van. Csíp, szúr a szemem. Allergiatesztem 80 allergénre negatív , vérből vették a mintát. Nem csipás a szemem. Szedtem...
Szem erezete
Tisztelt Doktor Úr! Elnézést kérek, de meglehetősen furcsa kérdésem lesz. Tegnap arra lettem figyelmes, hogy ha az egyik, lakásban lévő lámpa...