• cilinderes szemüveg

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Cilinderes szemüveget írt fel egy szemész főorvosnő, annak ellenére hogy a sok évvel ezelőtti rossz tapasztalatokat elmondtam még a vizsgálat során. A cilinder miatt a kör ovális, a sík felület homorú, a párhuzamos vonalak összetartanak. A szemüveg multifokális. A dioptriák közti váltás nem okoz gondot, hamar megszoktam, de a fenti torzulások zavarnak, nem tudom megszokni. Az utolsó két szemüvegem cilinder nélküli bifokális szemüveg volt, nem torzított. A szemüveg elkészültekor is jeleztem a torzításokat, azt mondták két hét alatt megszokom. Most belefogok törődni a torzítások-ba és megszokom, vagy az agyam korrigálja a hibát és a kör kör lesz, stb. 68.éves vagyok ez a második cilinderes szemüveg, de az elsőt kicseréltettem.Ezt is cseréltessem ki, mert a cilinder nélküli szemüvegekkel torzítás nélkül, jól látok. Legyenek szívesek tanácsot adni, mit csináljak? Tisztelettel:János

        Dr. Hangyál Éva válasza a astigmia témában

        Tisztelt János! A cylinderes hibák esetén gyakran előfordul, hogy idősebb páciens nem tudja megszokni a szemüvegnek ezt a leírt torzító hatását. Ilyenkor az alap hibát szoktuk egy kicsit módosítani és ezzel elérni a lehető legjobb látásélességet. Eleve a multifocalis lencse és a korábbi bifocalis lencse között is van különbség a perifériás látásban, de az inkább minimalis homályosság, mint torzítás. Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva


        Kérdés: 2016. január 22., 09:42; Megválaszolva: 2016. január 28., 17:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: