Brown szindróma

Kedves Doktornő! 2013-ban egy meleg nyári reggelen úgy keltem, hogy nem láttam magam a tükörben. Kettőslátást diagnosztizáltak nálam. Gyertyalángos kísérlettel. 5 napig tartott ez az állapot, a 4-5 napon már időnként pattant egyet és helyre állt a szemem, majd újra vissza. Végül megszűnt. Csak lefelé és balra láttam rendesen. Ahogy egyre feljebb néztem esett szét a kép, lett nagyobb a lángok közötti távolság. Rémisztő volt. Később, mivel a tekintés a mai napig is fájdalmas bizonyos helyzetekben elmentem a Mária utcai klinikára egy specialistához, aki Brown szindrómát állapított meg. Kísérlettel igazolta, hogy a felső ferde szemmozgató izmon van egy gyulladás, ami akadályozza a szem szabad mozgását. Amikor lentről felfelé nézek lassan, lehet látni egy apró pillanatban, hogy ugrik, vagy ahogy én mondom pattan egyet a bal szemem. Jobb felső helyzetben enyhe kettős látásom van ma is. Azonban a szélső helyzetek fájdalmasak, így már évek óta csak előre, vagy lefelé tekintek. Ha valamit úgy kell olvasnom, hogy kicsit felfelé állnak a szemeim hamar belefájdul a fejem. A kérdésem az lenne, hogy hogyan tudnám megszűntetni a gyulladást, hogy újra teljesértékű legyen a szemeim mozgástere. Úgy gondoltam korábban megtanulok vele együtt élni, de mára elhatároztam végére járok, mert a folyamatos gyulladás más gondokat is okoz. Könnyebben lesz arcüreggyulladásom, vagy fülfájás egy kis huzattól. Szeretnék újra fájdalommentesen tekinteni, mert már nem is emlékszem milyen volt. Köszönettel, Pánczél Gyöngyi

Dr. Hangyál Éva válasza Brown szindróma témában

Kedves Györgyi!

A nem veleszületett Brown szindróma leggyakrabban gyulladástól alakul ki. Amennyiben arcüreg gyulladás is szokott jelentkezni, javaslom fül-orr-gégésszel való konzultációt, mivel a két területet csak egy vékony csontlemez választja el. Szemészetileg, ha szükséges gyulladáscsökkentőt javasolt szedni.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2016. január 17., 19:45 ;Megválaszolva: 2016. január 27., 12:56
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Üvegtest leválás
Tisztelt Doktor úr! Szemészeti vizsgálaton vettem részt 2022 nov.10-én, fekete úszó pontok látása miatt, mely mindkét szememet érinti....
Mit jelent ez a mondat?
Tisztelt doktor úr! Lézeres szem műtétem lesz hamarosan és az elővizsgálati papíron van egy bekezdés amit nem értek, ugye a jobb szememnek tényleg...
Pupilla diferencia
Tisztelt Doktor Úr! Azzal a kérdéssel keresném meg,hogy pár napja véletlen vettem észre,hogy az egyik pupillám tágabb mint a másik,azonos...
Eres szemek
Tisztelt Doktor úr! Bő 2 évvel ezelőtt kezdődött eresedni a szemem. Először csak a bal szememen, most már a jobbon is. Eleinte 2 db ilyen ér volt...
Kettős látás
Üdvözlöm! 14-én megyek novemberben szemészetre, akkor kaptam időpontot addig is kérem szépen segítsen, hogy mi lehet a probléma. 33 éves vagyok...