epretinális membrán eltávolitása

Tisztelt Doktornő! A műtét megtörtént, szeptember 7.-én, semmi gond nem volt. Azonban az tény, hogy aláírtam, hogy fel lettem világosítva, de alapvetően senki nem szólt semmit. Erre olyan nagyon nem is volt idő. Megtaláltam a szemsebész doktornő nagydoktori disszertációját, amely erről a műtétről szól Ez mind rendben van. Amire kíváncsi lennék, még csak nem is az, hogy javulni fog-e a látásom. Ez már érezhető. De.... Olyasmire lennék kíváncsi, hogy mennyi ideig tart a gyógyulás. Mennyi ideig fog lötyögni a szemem előtt a (C3F8 8%) gáz? Általában mennyi idő ennek a felszívódása? A betegszobai betegtársnő olyan rémisztő dolgokat mondott, hogy ismerősének 11x töltötték fel a szemét. Lehetséges ez? A műtét szükségességét, leírását több helyen is olvastam, de a beteg szempontjait nem tartalmazta. Sajnos - ráadásul - fájdalmas a gerincem, mindenféle öregségi torzulások, kopások, ideg kompressziók és ülőideg gyulladás miatt. Kétoldali csípő protézisem is van. A hason fekvés hosszú ideig nem tűrhető még erős fájdalom csillapítókkal sem, ezért általában a fél éjszakát fotelban töltöm, pozicionált fejtartással alszom. Türelmetlenné tesz a bizonytalanság, egyre távolodása a gyógyulás idejének az elképzeléshez viszonyítva. A valósághoz nem tudom viszonyítani, mert arról nekem senki nem beszélt. Kérem szépen, hogy kíméletlenül, a valóságnak megfelelően - bármilyen hosszú is legyen a folyamat - mondja el - legyen szíves - a gyógyulás folyamatát és a gyógyulás várható (akár tól, -ig) időtartamát. A rosszabb de biztos, sokkal jobb, mint a bizonytalanság. Oly mértékben mennek szinte futószalagon, a szemműtétek, hogy egyszerűen nincs mód arra, hogy az ember tájékozódhasson, A kontrollra visszahívtak, akkor 57 beteg volt ott, én voltam az 50. A doktornő belesápadt a fáradtságba, mire végzett. Akkor sem volt alkalom kérdezősködésre. Célszerű lenne elmenni a magánrendelésére, de ilyen állapotban, hogy csak hellyel-közzel látok, nem merek autóba ülni, a tömegközlekedés sem igazán megnyugtató, és igen messze van. Hálával és köszönettel venném a válaszát Üdvözlettel Majoros Endréné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza epiretinalis membran témában

Tisztelt Majoros Endréné!

Az ilyen retina-sebészeti műtétek gyógyulási folyamata, többek között az üvegtesti térbe töltött gáz felszívódása lassú; de egyénenként változik. Minden páciens betegsége más, minden műtét más. Így az Ön által feltett kérdésekre csak az az operáló szemész tudja megadni a választ, aki ismerte a szemészeti állapotát a műtét előtt és a műtét után.

A mai magyar egészségügyben dolgozó orvosok, szakdolgozók fáradtsága nem csak számunkra ismert tény, de egy-két kérdésre biztosan van ideje a kezelőorvosnak, amennyiben azokat Ön előre összeszedi.

További türelmet a gyógyuláshoz, üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2015. szeptember 26., 00:24; Megválaszolva: 2015. október 06., 17:11
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Szemgödri nyomás
Tisztelt Doktor Ur Erősen rövidlátó vagyok, veleszületett nystagmussal , 8éve a kezdődő szürkehályogot diagnosztizáltak. Újabban a szemgödör...
Hajszál karc a szemüvegen?
Tisztelt Doktor Úr/Nő A tengapi nap folyamán véletlen megkarcoltam a szemüvegem, ami természetes fényben nem látszik, ha átvilágítok rajta...
Mi lehet a szememmel?
Tisztelt Doktor Úr! Olyan problémám van már egy ideje a szememmel, hogy pl. ha bentről kifelé nézek az ablakon vagy sötétebb helyről világosabb...
Árpaműtét után
Tisztelt Doktor Úr! A szememen post covid tünetként jégárpa (bal felső szemhéj) és ciszta volt, amiket tegnap ambuláns műtéttel eltávolítottak. A...
Mozgó dolgok a látótérben?
Tisztelt Doktor Úr! A "problémám" úgymond már viszonylag régóta tapasztalom azonban nem gyakran. Alkalmanként ha sokat nézem a számítógépem...