Lyuk a retinán!?

Tisztelt Doktornő! Pár hete voltam egy lézercentrumban lézeres látásjavító műtétet megelőző alkalmassági vizsgálaton (a ragadozómadárszem klinikán) , alkalmas lettem, azóta el is végezték a beavatkozást (PRK) , minden rendben volt/van, jelenleg 100% mindkét szemem látásélessége. Mindkét szemem összdioptriája -10, 5 (bal: 8, 25+ -2, 25 Cyl, Jobb: -8, 5+ -2 Cyl.) Az alkalmassági vizsgálaton minden rendben volt, minden érték megfelelő volt, de viszont a bal szememnél a következőt írta a Doktornő: "periféria: ép, VI-nál rácsos deg. benne kis kerek lyuk, a deg. széli részei erősen pigmentált." Annyit mondott hogy van, ellenőrizni kell, de ez nem jelent problémát. Azért kíváncsi lennék hogy ez pontosan mit jelent? Mire kell figyelnem? Milyen időközönként kell ellenőrizni? Saját erőmhöz képest enyhe súlyzós edzést végezhetek-e? Mélyről emelős gyakorlatok nélkül. Mennyire vagyok így hajlamosabb a retinaleválásra? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza retinalyuk témában

Tisztelt Kérdező!

A könnyebb súlyzós edzés nem jelent gondot, viszont a fejet ne érje ütés, nagyobb zökkenés (küzdősportok, ugró sportok nem javasoltak) . A nagyfokú rövidlátó szemekben a látóhártya meggyengül az egyenlítő környékén és ezen a laser műtét sem változtat. Félévente javasolt pupillatágításban szemfenék vizsgálat és szükség esetén az elváltozást körbe kell laser-rel kezelni.

Üdvözlettel: dr.Hangyál Éva

Kérdés: 2015. július 19., 21:17; Megválaszolva: 2015. július 29., 11:56
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Homályos látás, szemfáradtság
Dioptria kérdés
Látásromlás oka így tisztázható?
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák