látászavar

Tisztelt doktornő! Nemrégen jártam szemészetem, mert úgy éreztem, hogy romlik a látásom. Ott azt állapították meg, hogy a két szemem között eltérés mutatkozik. A bal szemem mind közelre, mind távolra jobb, az eltérés kb. 1 dioptria. A jobb szemem kb 1.5 (mínusz és plusz irányba is) dioptriát kapott. Ez persze nem vészes, tulajdonképpen egész életembe volt egy kicsi eltérés mínuszba, az 1, 5 igazán nem jelentős romlás. A szemüveget csak tv-nézéshez, színházba használom, könyvet is tudok olvasni szemüveg nélkül. Azonban azt mondta az orvos, aki vizsgált, hogy a két szemem közötti eltérés jelezheti a szürke hályog kialakulását, aminek egészen minimális jelét vélte felfedezni, miután becsepegtetett a szemembe. Mostanában azt veszem észre, hogy a jobb szemem látása homályosul. Olyan mintha úszkálna benne fekete tinta. Ilyen néha előfordul, tudom, de ez már olyan mértékűvé fokozódott, hogy zavaró. Folyamatosan látom, néha egészen betakarja a látóteret. Ezen kívül olyan lett a jobb szemem látása, mintha egy pöttyözött függönyön néznék keresztül. Olykor a látóterem bizonyos részeiben foltok keletkeznek, majd elmúlnak. A bal szememmel semmi probléma. Könyvtáros vagyok és számítógéppel dolgozom, nem tudom, hogy ez jelenthet-e valamit. Kb 4 hónapja L-thyroxint szedek a pajzsmirigyemre, napi 1 tbl-t. Kérdésem, hogy ez jelezheti-e a szürke hályogot? Időpontot kértem a szemészetre, de hetek múlva kaptam. Mennyire kell aggódnom emiatt? Forduljak-e magánorvoshoz, vagy kivárhatom e a soromat? Válaszát köszönettel várom:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangyál Éva válasza úszkáló homály témában

Tisztelt Kérdező!

Kérdéseire külön válaszolok.

A rövidlátás fokozódása valóban lehet a szürkehályog előfutára, ilyenkor a szemlencse finoman duzzad éds változtatja a fókuszát.

A szemben úszkáló homályok, különösen ha a látótér nagy részét eltakarják, indokolja a lehetőségekhez képest mielőbbi vizsgálatot. Ezt okozhatja vérzés, a szemfenék keringészavara stb, amit szükség esetén kezelni kell.

Üdvözlettel: dr. Hangyál Éva

Kérdés: 2015. január 12., 10:09; Megválaszolva: 2015. január 13., 16:44
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
Áttetsző dudor a szemfehérjén
Látási problémák
Glaukóma és más gyógyszerek
Hegesztési szemgyulladas
hátsó kérgi homályok